Avtalen legger opp til at næringsbygg og offentlige bygninger må være mer energieffektive enn de 16 prosent dårligste ytende bygningene innen 2030. Innen 2033 skal disse byggene være mer energieffektive enn de 26 prosent dårligst ytende. Boligbygninger må oppnå en 16 prosent reduksjon i primærenergiforbruket innen 2030, og 20 til 22 prosent forbedring innen 2035. Avtalen har både unntaksmuligheter og fleksibilitet for medlemslandene om hvordan dette skal oppnås.
Krav om «solcelleklare» nybygg fra 2030
Kravet om at alle huseiere må installere solcellepaneler på taket er myket opp, og det understrekes at eksisterende boligbygninger ikke påvirkes av solmandatet. Derimot må eksisterende offentlige bygninger og bygninger som ikke er boliger og som er av en viss størrelse, installere solcelleanlegg fra 2027 når disse byggene gjennomgår "renovering som krever tillatelse fra myndigheter". Fra 2030 skal alle nye bygninger gjøres solcelleklare, også nye boligbygninger.
Regulering av utslipp fra byggematerialer
Avtalen inkluderer et veikart for regelendringer med oppstart i 2027, og omfatter først måling og rapportering av bygningers klimaavtrykk, og fra 2030 skal det fastsettes grenseverdier for bygningers samlede klimaavtrykk. Dette er første gang utslipp av byggematerialer vil bli direkte regulert på bygningsnivå i EU.
Votering 23. januar 2024
Den politiske avtalen skal nå gjennomgås av EUs juridiske eksperter før endelig godkjenning i EU-parlamentets industrikomite 23. januar 2024. Bygningsenergidirektivet av 2010 er implementert i Norge som del av EØS-avtalen. Regjeringen vil etter vedtak i begge EU-institusjoner ta stilling til om, hvordan og når et revidert direktiv skal implementeres i norsk rett.
Andre viktige momenter i revidert bygningsenergidirektiv:
• Fra 2027 skal solceller gradvis etter-monteres på eksisterende offentlige bygninger og bygninger som ikke er boliger, der dette er teknisk, økonomisk og funksjonelt mulig.
• Fra 2030 skal alle nye bygninger av en viss størrelse være solcelleklare.
• Fra 2028 må alle nye bygninger som eies av offentlige myndigheter være nullutslippsbygninger (zero on-site emissions from fossil fuels).
• Fra 2030 må alle nye bygninger, inklusiv bolig, være nullutslippsbygninger.
• Fra 2025 må EU-landene slutte å subsidiere "frittstående" fossile varmesystemer, og innen 2040 skal all bruk av kjeler i bygg som benytter fossilt brensel fases ut.
Les pressemeldingen fra EU-kommisjonen her.
Les pressemeldingen fra EU-kommisjonen her.