Byggenæringen trenger kvalifisert arbeidskraft innen mange forskjellige områder. Ifølge Fafos framskrivninger vil næringen vokse med mellom 2,5 og 4 prosent pr. år frem til 2020. Gitt en slik utvikling vil det bli behov for ca. 260 000 mennesker i utførende del av byggenæringen i 2020.
Det er anslått et behov på 7 - 8000 nye fagarbeidere per år frem til 2030, vi får inn 5000, men det er inkludert voksenlærlinger. Blant BNLs bedrifter svarer nesten 4 av 10 at de ikke får tak i fagarbeidere, viser tall fra vårt fremtidsbarometer, sier Sandnes
Regjeringen foreslår blant annet å satse rundt 30 millioner på å styrke yrkesfagene. Pengen skal gå til yrkesfaglig fordypning og etterutdanning av yrkesfaglig lærere i neste års statsbudsjett i følge Dagsavisen.
Tidlig praksis for elevene er svært viktig og vi hilser derfor denne satsingen velkommen, sier Sandnes.
Det er også foreslått 30 millioner til et bransjeprogram for sektorer som er utsatt for digitalisering og omstilling.
Byggenæringen er en arbeidsintensiv næring hvor mange oppgaver vil bli digitalisert. Et program sammen med myndighetene vil styrke dette viktige arbeidet for en heldigital bygg og anleggsnæring, sier Sandnes.
Regjeringen har allerede igangsatt forsøk med modulbasert fagopplæring innenfor noen fag. I budsjettet foreslås det nå 35 millioner til et forsøk på modulbasert vei til fagbrev også for bygg- og anleggsteknikk.
Det er viktig at næringen er med og legger premisser for gjennomføring av dette forsøket, avslutter Sandnes.