Gratulasjonene har vært mange etter den sensasjonelle 15. plassen i Marcialonga søndag, forteller han til SkiAktiv/VVSforum like etter at han har landet på norsk jord. 

Tveiten er ikke i tvil om at dette er det beste løpet han har gjennomført, i og med at han hengte med i teten helt til toget gikk få kilometer før mål. Ikke bare fikk han en flott plassering, men han var også med på å prege store deler av løpet.

-  Kanskje i litt for stor grad, sier han i dag, og mener han taktisk sett kunne gått enda smartere.

- Da jeg sto i bunnen av bakken opp mot mål i Cavalese, skjønte jeg at jeg hadde litt for få timer med motbakkeløp i banken, og at det må trenes mer for å kunne ta det siste steget, sier han til SkiAktiv.

Mye staking
Han presiserer samtidig at han er svært fornøyd med innsatsen, og at det var en god bekreftelse på at staketreningen med teknikkeksperten Audun Svartdal har vært en god investering.

- Jeg bestemte meg før start at jeg ville sette denne treningen ut i praksis og se hvor fort det kunne gå. Og det gikk jo rimelig greit veldig lenge, gliser han. Tveiten legger til at det er Vasaloppet som er det hovedmålet for sesongen, og at stakingen vil komme enda mer til sin rett der.

- Audun og jeg mener at det kan være mulig for meg å forbedre tiden med ett minutt på hver av de siste tre milene i Vasaloppet. Tidigere har jeg ligget ca. 6 minutter etter teten i mål. Kan jeg knappe ned dette forspranget med tre minutter, er jeg potensielt i mål som nummer 10-15. Men plasseringen er ikke så viktig, det er tiden min jeg er opptatt av, samt å gjøre ting teknisk riktig, sier han.  

Rørlegger
Den 38-årige trebarnsfaren, som driver egen rørleggerbedrift i hjembyen,  utmerker seg også ved at han ikke er en del av de store, profesjonelle  teamene som dominerer i langløpssirkuset. Det er stort sett han mot røkla, uten at det plager ham nevneverdig.

- Nei, jeg trives veldig godt slik jeg har det. Jeg har en jobb jeg trives i, og jeg har familie jeg må ta hensyn til. Jeg må tjene 400.000 kroner som rørlegger innen jeg kan tenke på å bruke tid på å gå på ski. Så får jeg se hva som skjer framover i forhold til å ta steget videre, sier Tveiten.

Han har ikke store støtteapparatet rundt seg, men de han har, er svær gode og lojale, kan han fortelle.

Kompisen og kollegaen Kristian Qvenild er altmuligmann før, under og etter rennene og gjør en uvurderlig innsats. Audun Svartdal er allerede nevnt som en viktig ressurs. I tillegg trekker han fram faren, som sponser flybillettene til og fra  renn i utlandet, en onkel som sponser kostnadene for Svartedals tjenester, og ikke minst Bjørn Myhre Sport AS som sponser ham med skiutstyr.  Da er de fleste i ”Tveiten-gjengen” nevnt.

La opp tidlig
Ivar Tveiten var en av landets største langrennstalenter som unggutt. Men gikk dyktig lei og spikret skiene fast innerst i boden i 17-års alder.

- Det var først da jeg rundet 30 år og fikk lyst til å kjenne på følelsen av å være i god form at jeg tok opp igjen treningen. Siden økte det gradvis, og med stadig framganger på langløpene økte også motivasjonen ytterligere.

Det foreløpige, sportslige høydepunktet kom altså i Marcialonga søndag. Men Tveiten mener han fortsatt har mye å gå på innen han når toppen av sitt potensial som skiløper.

Vi gleder oss til fortsettelsen!