- Vi bør åpne opp for et bredere fokus og ikke minst ta større hensyn til materialvalg og inneklima. Hensynet til energisparing går ofte på bekostning av hensynet til et godt inneklima, påpeker arkitekt Rolf Jacobsen.

Må tjene formålet
Rolf Jacobsen er også daglig leder i Aktivhus AS, som har arbeidet med bærekraftig arkitektur i 25 år. Aktivhus AS er et helhetlig og framtidsrettet bygningskonsept for energi- og klimanøytrale løsninger, som sikrer et sunt og godt inneklima kombinert med naturnære og miljøvennlige byggeteknikker.
- Vi er åpne for et mangfold av løsninger og metoder. Innovasjon er viktig, og mennesket og miljøet må settes i sentrum og de teknologiske løsningene samt de bo- og livsstilmodellene som utvikles må tjene dette formålet, sier Jacobsen.

Flere områder
Aktivhus AS ønsker å vektlegge flere områder enn den rene energibruken når det snakkes om energieffektivitet, derfor er helhetstenkingen avgjørende.
- Sunne materialer, fuktregulering, naturlig ventilasjon, stedstilpasning og livløpstenkning er faktorer vi må med oss i vårt arbeid når det gjelder passivhus. Debatten blir for ofte for snever og vi glemmer at miljø, inneklima og energi griper inn i hverandre. Følgelig kan de kun løses i sammenheng, mener Rolf Jacobsen og minner om at byggebransjen utgjør om lag 35-40 prosent av samlet ressursbruk og klimagassutslipp i Norge.

Fokus på detaljer
Aktivhus AS bruker mest mulig biologiske byggematerialer og byggemetoder som har et lavt energiforbruk i produksjonen, vedlikehold og riving. Dette utgjør ca. 50 prosent av klimagassutslipp for en lavenergibygning gjennom livsløpet. Bruk av biologiske byggematerialer, som tre i konstruksjonen, isolasjon og overflater, gir et lavere klimagasutslipp.

- Vi bruker også energieffektiv klimaskjerm, har høy isolasjonsstandard, fokus på gode detaljer for tetting, energidesign, kombinasjonsbruk av bioenergi og solenergi ved en effektiv vedovn med termisk masse i kombinasjon med solcelleanlegg, sier Jacobsen.
Flere tiltak

- Inneklima er blant de store utfordringene. Hvordan løse dette?
- Et godt inneklima er et resultat av flere samvirkende tiltak, der vi må fokusere på enkle, robuste og driftssikre løsninger. Vi må slutte å bruke «nye» materialer og kjemiske stoffer som vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om i forhold til helse og som belaster inneluften. Aktivhus AS satser også på naturlig ventilasjon, der RF-sensorer styrer veggventiler og alt blir logget. Av den grunn kan vi dokumentere inneklima i forhold til luftskifte og energiforbruk. Som man vil forstå dreier debatten om framtidens energi og bærekraftige bygg seg om så uendelig mye mer enn det de fleste er klar over, sier arkitekt Rolf Jacobsen