Han ønsker VVS-forum velkommen til en bedrift som preges av ryddighet og renslighet, og med regnskap som forteller at det lønner seg.
Bedriften ble startet i 1974 som en typisk gründerbedrift. Etter mange år med god vekst, ble Auranor i 2005 kjøpt av det tyske konsernet Trox Technik GmbH. I dag er Trox Auranor markedsleder i Norge, med en markedsandel på ca 60 prosent. Det er ingen selvfølge at det ble slik, for det er lenge siden Norge var en industrinasjon.

Avindustrialiseringen av Norge begynte med de såkalte kleppepakkene* i 1970-årene, da Norge kjøpte seg fri fra problemene i forbindelse med oljekrisen. Mens mange andre land opplevde stor arbeidsledighet, økte Norge offentlige budsjetter ved å ta oljepenger på forskudd. Resultatet ble et lønns- og kostnadsnivå som industrien ikke kunne leve med, og i dag er det få produksjonsbedrifter igjen. Men, mange av dem som har overlevd denne utviklingen, har gjort det med glans. De er på verdenstoppen når det gjelder effektivitet og kvalitet, og ofte også med lønnsomhet. Trox Auranor er en slik bedrift. På sin måte dreier det seg om Darwin i praksis – ”survival of the fittest”.

– Den sterke markedssituasjonen vi har i dag er et resultat av et krav vi har satt til oss selv: vi skal forbedre oss hver dag, sier Tore Holthe. – Og fordi bedriften går godt investerer vi mye i nytt produksjonsutstyr, men vi legger like stor vekt på å investere i de ansatte. Et av tiltakene på personalsiden er å sertifisere ansatte for kompetanse til hvert enkelt arbeidsområde, slikt at vi får stor fleksibilitet.

– I dag dekker produktspekteret området for komfortventilasjon for det profesjonelle markedet innen næringsbygg, undervisningsbygg, hoteller og industribygg, fortsetter Holthe. – For kjøling leveres både aktive og passive kjølebafler. Brannspjeld til sirkulære og rektangulære kanaler leveres i henhold til nye krav for disse produktene.

Luftfordelingsutstyr er i utgangspunktet enkle produkter, men også her går utviklingen raskt. Et eksempel på det er Statoils nybygg på Fornebu. Der er det installert ventilasjonsanlegg med VAV fra Trox Auranor. Det er en fremtidsrettet løsning som vi vil komme til å se mer av.

– Konsulenten hadde beskrevet Statoil på Fornebu ut fra en visjon om en integrert ventilasjonsløsning, opplyser Tore Holthe. – Men så ble det foreslått en konvensjonell løsning. Da måtte vi se på hva som kunne gjøres for å få til noe bedre, og diskuterte med Haaland Klima AS og Randem & Hübert AS om muligheten av å få til en fullintegrert løsning. En av utfordringene var at oppdragsgiver ikke visste hvor møterommene skulle være, ellers er det noen enkeltrom, og det meste er åpent kontorlandskap.

– Vi laget en dysekonfigurasjon som muliggjorde enkeltrom + møterom, fortsetter Holthe. – Resultatet ble et anlegg med 3200 fullintegrerte kjølebafler, og med sprinkler. Vi leverte 24 kjølebafler til Fornebu hver dag fra september til mai. Alle ble levert i skuffer og uten emballasje, en banebrytende og miljøvennlig løsning. Vår kjølebaffelløsning blir en teknisk føringsvei. Vi leverte produkter for 35 millioner til Statoil.  Resultatet er så vellykket at Statoil valgte samme løsning for deres nybygg i Bergen, og erstattet den med våre fullintegrerte kjølebafler. Nå leverer vi til sykehuset i Østfold.

”Norgesmesteren” i luftfordeling, med adresse sted i skogen ved Brandbu, er del av et stort tysk konsern som leverer luftfordeling til prestisjeprosjekter over hele verden. Et av dem er flyplassen Madrid-Barajas i Spania, et annet er det ellipseformede Posttårnet i Bonn. Men mange vil kanskje si at aller flottest er den gjenoppbygde Frauenkirche i Dresden.

Trox Technik GmbH ble etablert i 1951. Det har 25 datterselskaper og er et av verdens største selskaper på sitt felt.

– Vi er veldig opptatt av å tenke fremover, fremhever Tore Holthe. – Vi tror det blir mye fullintegrasjon og prefabrikasjon. Samtidig blir det mer og mer teknikk i produktene, og det betyr at også andre aktører enn i dag kommer til å jobbe med automatikk. Det store vekstområdet nå er VAV, som er etablert i næringsbygg, og nå kommer VAV for boliger. Vi driver ikke lenger salg av komponenter. Vi sitter sammen med entreprenør og byggherre. Vi er en partner, derfor kan vi ta prosjekter som Statoil.

– Når det gjelder selve produksjonen, er vårt opplegg konsentrert om Just in time-prinsippet. Og vi skal ha over tusen forbedringer hvert år, det er livsnerven i virksomheten, sier administrerende direktør Tore Holthe i Trox Auranor AS.