- Å kun fokusere på å legge inn lekkasjesikringer for å begrense vannskader som følge av slurv og dårlig håndverk, vil verken rørleggerbedrifter eller kundene være tjent med, sier Anders Sødal Ranheim, prosjektleder hos Østlandske VVS i Oslo.
- Hadde alle rørleggerfirmaene gjennomført rett kvalitetskontroll og testing av anlegg, hadde antall vannskader på nyanlegg gått drastisk ned. Moderne rørsystemer er av meget høy kvalitet, som montert riktig vil holde tett.
Nylig kunne forsikringsbransjen meddele at det er slurv og dårlig fagarbeid som står bak de kostbare vannskadene i næringsbygg. Denne oppfatningen deles av seriøse vvs-entreprenører.
Les også: Store vannskader i næringsbygg skyldes slurv og sløvheter
- For å ta boliger først. Vi har bygget sanitæranlegg i mer enn fem hundre leiligheter i løpet av de siste årene, fordelt på fem ulike prosjekter. Noe av det viktigste vi gjør er å trykkteste og kvalitetssikre utførelsen før lukking av vegger osv. Vi har som de fleste andre bedrifter avdekket lekkasjer under tidligfase av kvalitetssikringen. Men når det fanges opp på dette stadiet så får vi utbedret feilen i tide. Det er menneskelig å gjøre feil, og det er derfor vi har kvalitetssikring, sier Ranheim.
Skal mye til
Ranheim viser til at moderne rørsystemer i dag er så gode at lekkasjer meget sjelden vil forekomme, om man gjør en god jobb og tar kvalitetssikringen på alvor.
- Vi følger vår egen internkontroll i alt vi gjør, og den lagres for hvert ordrenummer vi har på oppdrag. Alt som gjøres av sjekklister blir tatt vare på til senere, dersom det skulle være spørsmål, sier Ranheim.
Det vil alltid kunne hende at noen borer hull i et rør i ettertid, men det er ikke slike feil som bransjen sliter med.
- Mitt inntrykk er at feil sjelden forekommer i den seriøse delen av bransjen, men det føles noen ganger litt underlig at det ikke er noen som kontrollerer at vi faktisk gjør den jobben vi skal med sjekklister, bildedokumentasjon osv., sier han.
Les også: Ønsker kost-nytte vurdering om vannskadekrav til næringsbygg
Som bil
Ranheim ønsker ikke å lære forsikringsselskapene om skadeforebygging, men synes det er pussig at de alltid spør om alder på bil, sjåfør og en rekke andre forhold når de forsikrer bilen din.
- En bil er jo ikke et bygg, men i den situasjonen man nå er i med vannskader ville jeg kanskje spurt byggherre om hvilket firma som har utført vvs-arbeidene, hvis jeg skulle sette forsikringspremien. Det er ikke umulig at jeg ville ha bedt om dokumentasjon på sluttkontroll og kvalitetssikring, sier Ranheim, som viser til at alle vanninstallasjoner i vegger, sjakter etc nettopp skal testes før lukking. Det skal fylles ut sjekkliste, trykkprøves og dokumenteres med bilder.
- Det holder ikke bare å si at man skal gjøre det slik, det må også gjennomføres i praksis, det er kanskje her forskjellene ligger, sier han.
Våtromsbokser
Når det gjelder våtromsbokser i bad er Ranheim kjent med at det har vært en del vannskader.
- Vi har tilknyttet svært mange av disse boksene de siste årene. Vårt inntrykk er at det stort sett er god kvalitet på baderomskabinene som leveres.
Det er da også som regel hovedentreprenørene som står for innkjøp av disse boksene.
- Vi har også tilkoblet Sintef-godkjente kabiner hvor det også medfølger dokumentasjon på at man har utført trykktesting. Når vi ser nærmere inne i badekabinen ser vi jo at sanitærutstyret ikke er på plass, f.eks. at det ikke sitter montert servantbatteri på vasken. Da kan man jo lure på om de egentlig er testet. I slike tilfeller har vi da anbefalt entreprenøren å gjøre en trykktesting særskilt. Dette har entreprenør takket ja til, og det har de som regel gjort lurt i, sier Ranheim.
Næringsbygg er enklere
Selv om lekkasjer er utrolig sjeldne og man tar kvalitetskontroll på alvor, følger naturligvis Østlandske VVS alle forskrifter og krav til lekkasjesikring.
- Det er som kjent et større antall koblinger og et mer omfattende lekkasjesikringssystem i leiligheter enn i næringsbygg, der vi forøvrig også følger samme kvalitetsnormer. Med alle de tusen skjøtene som nå er inne i sjakter osv. fra våre oppdrag, har vi fortsatt til gode å få en lekkasje i ettertid på et rørsystem som er skikkelig testet, sier Ranheim.
Han stiller seg spørsmålet om hvor nødvendig det er at man har brukt tid og penger på lekkasjesikring i alle disse sjaktene i tilknytning til hver eneste leilighet.
- På generelt grunnlag så kan jeg si at man nå må gjøre noe med årsaken til vannlekkasjene istedenfor å bygge et stort og kostbart sikkerhetsnett som skal fange opp håndtverksfeilene. Å bygge egne systemer mot lekkasjesikring vil være å akseptere disse feilene som begås rundt omkring i det ganske land. Ved å få høyere fokus på skikkelig testing med tilhørende dokumentasjon, så tror jeg man ville hatt langt færre vannskader, sier Ranheim avslutningsvis til VVSforum.
- Noe av det viktigste vi gjør er å trykkteste og kvalitetssikre utførelsen før lukking av vegger osv. Ved å få høyere fokus på skikkelig testing med tilhørende dokumentasjon så tror jeg man ville hatt langt færre vannskader, sier prosjektleder Anders Ranheim i Østlandske VVS.
- Kvalitetssikring er den beste lekkasjesikring
- Å kun fokusere på å legge inn lekkasjesikringer for å begrense vannskader som følge av slurv og dårlig håndverk, vil verken rørleggerbedrifter eller kundene være tjent med, sier Anders Sødal Ranheim, prosjektleder hos Østlandske VVS i Oslo.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover