Så det er ikke uvanlig at det går mange måneder fra samtalestadiet til beslutning tas og alt arbeid er unnagjort.
- Selv om vi har forholdsvis fulle ordbøker, så situasjonen må ikke det skremme noen fra å ta kontakt. Kanskje kan vi finne plass til jobben neste år, men det er uansett en langvarig prosess vi skal gjennom, derfor må vi bruke god tid på dette, sier C.E.O. Carl Christian Sibbern i Olimb Group til www.vvsforum.no.
Felles betegnelse
Rørfornying har Olimb holdt på med i mange år og selskapet tar stadig nye markedsandeler. Rørfornying er en felles betegnelse for rehabilitering av eksiterende rørnett, uten å grave opp utearealet, pigge opp gulv eller rive ned vegger.
- Ved bruk av rørfornying blir installasjonstiden og belastningen for beboere og infrastruktur mye mindre enn ved utskifting av rørnettet. Mange merker nesten ikke at vi utfører jobben, sier rørleggermester, Jan Erich Stephensen hos Olimb.
Istedenfor å fjerne gamle rør og montere nye, baserer rørfornying seg på å bruke det eksisterende rørnettet. Rørene blir rehabilitert fra innsiden. Samtidig sjekker Olimb alltid om rørfornying er det beste alternativet, for det er noen ganger slik at den gamle metoden med å skifte ut alt må benyttes.
Mange forhold å ta hensyn til
- Vi gjør selvstendige vurderinger i hvert enkelt tilfelle og i hvert prosjekt. Det er mange forhold som må vurderes ved valg av metode og den oppgaven tar vi naturligvis også, understreker Stephensen.
I praksis foregår rørfornying slik:
Rørene renses, for å fjerne rust og forstenet masse. Røret blir glatt på innsiden og får tilbake sin opprinnelige dimensjon. Etter at rensingen er unnagjort, støpes et nytt rør på innsiden av det gamle røret, alle rørovergangene og påkoblinger fornyes, slik at det blir et nytt helstøpt rørnett. Det gamle røret benyttes som føringsvei og forskaling for det nye røret. Sluket blir også renset og støpt på nytt.
Samarbeider med rørleggerne
- Enkelte hevder at levetiden for rørfornying er kort. Det stemmer tydeligvis ikke?
- Det er en misforståelse og stemmer overhode ikke. I Norge kan man gjennomføre en test som gir Teknisk Godkjenning av SINTEF Byggforsk. Denne testen krever levetid på minimum 30 år for å bli godkjent, opplyser FoU, Teknisk Support hos Olimb, Kjell Aldar.
Olimb ønsker å være rørleggerens beste venn. Det Østfold-baserte selskapet, med hele Norge som marked, er i god dialog med rørleggere over hele landet. Olimb spiller på lag med rørleggerne og VVS-bransjen.
- Vi er avhengig av fagfolk i vårt arbeid og våre metoder tar ikke jobb fra rørleggerne. Vi skal skaffe mer jobb til rørleggerne med vårt arbeid, sier Olimbs engasjerte og dyktige direktør, Carl Christian Sibbern.
Olimb i Råde i Østfold har stor suksess med sin rørfornying og får en solid vekst i 2013, for ordreinngangen er meget god. Fra venstre: FoU, Teknisk Suppport Kjell Aldar, rørleggermester, Jan Erich Stephensen og C.E.O, Carl Christian Sibbern.
Ordrebøkene i 2013 er fulle for Olimb
Olimb i Råde har suksess med sitt rørfornyingssystem. Suksessen er såpass stor at ordrebøkene er noenlunde fulle for 2013, men samtidig tar det tid å prosjektere og gjennomføre slik rehabilitering.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover