De nye energikravene skal gjelde fra 1. januar 2016, men det blir en overgangsordning hvor utbyggere kan velge mellom gamle og nye energikrav fram til 1. januar 2017, skriver Kommunal- og moderniseringsdepartementet i en pressemelding.
– Regjeringen følger opp klimaforliket i Stortinget og skjerper energikravene til nye bygg. Med nye energikrav sikrer vi at nye bygg vil bli opptil 25 prosent mer energieffektive enn med dagens regler. Nye krav følges opp med forenklinger i regelverket, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
Mer panelovner
Som i forslaget som ble sendt ut på høring i vår, legger Sanner fra nyttår opp til et frislipp for direktevirkende elektrisitet i bygg under 1.000 kvadratmeter, som i mange sammenhenger i praksis vil bety panelovner. For bygg over 1.000 kvadratmeter blir det krav om energifleksible oppvarmingsløsninger og tilrettelegging for lavtemperatur-varmesystemer. Samtidig blir det nå forbudt å utruste nye bygg med varmeinstallasjon for fossilt brensel.
– Vi må nå se på detaljene i endringene. Det er veldig positivt med et fossilforbud i bygg, men vi er svært kritisk til at Regjeringen endrer grensen for krav om energifleksibilitet fra 500 til 1.000 kvadratmeter, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.
Veileder bli viktig
Han konstaterer at det, som ventet, er fjernet mye tekst fra slik energikravene er i dag.
– Denne "forenklingen" betyr sannsynligvis at veilederen må bli mer detaljert. Her står Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) nå overfor en kjempejobb i å meisle ut detaljene – som bli avgjørende viktige, sier Mellvang-Berg.
Blant annet er dagens krav om tilrettelegging for fjernvarme der kommuner har vedtatt tilknytningsplikt fjernet fra forskriften. Samtidig venter KMD på en utredning som ser på hvordan tilknytningsplikten virker i dag.
– Det bør fortsatt være tydelig at utbyggere må bygge vannbårne løsninger i bygg i områder hvor kommuner ønsker å utnytte fornybar og gjenvunnet varme gjennom urban infrastruktur som fjernvarme, sier Mellvang-Berg.
Sundtoft vil "fristille energi"
I en egen "fakta"-melding sier riktignok KMD noe om hva de mener med forskriftsendringen. Blant annet understreker departementet at kravene til energifleksibilitet over 1.000 kvadratmeter betyr at utbygger "skal tilrettelegge for å kunne bytte energiforsyning over tid, slik at byggene ikke låses til kun elektrisitet".
Til VG understreker klima- og miljøminister Tine Sundtoft at samfunnet trenger elektrisitet til å erstatte fossile kilder innen transport.
– Mange vil være glade for at disse kravene fremtvinger en nødvendig omstilling, mens det alltid vil være noen som ikke liker endring. Når vi skal redusere så mye utslipp på transport, trenger vi å fristille energi, sier Sundtoft.
Mellvang-Berg er enig med Sundtoft i at norsk kraftproduksjon bør brukes til å erstatte fossile kilder innen transport, industri og andre områder.
– Men da henger det ikke på greip at Regjeringen faktisk åpner for å låse inn mer elektrisitet til oppvarming i de nye energikravene ved å øke arealgrensen for krav til energifleksible løsninger. Vi har rikelig tilgang til fornybare og gjenvunnede varmekilder som kan brukes til oppvarming i urbane strøk, slik at elektrisiteten kan brukes til annet enn panelovner, sier Mellvang-Berg.
- De nye energikravene vil føre til svært detaljerte veiledere
Etter flere år med intens debatt publiserte Kommunalminister Jan Tore Sanner de nye energikravene i byggteknisk forskrift tirsdag morgen. En forenklet tekst betyr at mye nå er opp til veileder til forskriften, konstaterer Norsk Fjernvarme.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover