Prisen, som deles ut av Council on Tall Buildings and Habitat (CTBUH), deles ut for syvende gang, og gikk i fjor til en ny prefabrikkert konstruksjonsmetode fra Changsha, skriver TU.no
De keramiske rørene over hele byggets fasade kalles Bioskin. Løsningen er utviklet spesielt for byer som Tokyo, som sliter med såkalt "varm øy-effekt".
Et enkelt system
Bioskin-rørene består av ekstruderte aluminiumskjerner dekket til av et terracotta-skall. Regnvannet som fyller rørene samles sammen på taket av bygget. Det dreneres så ned til en undergrunns-vanntank og steriliseres før det pumpes opp i rørene. Vannet fordamper gjennom terracotta-rørenes overflate, og avkjøler dermed bygget og omgivelsene rundt det, skriver TU.no videre.
Overflødig vann tappes ut av systemet, og går inn i byens avløpssystem
De keramiske rørene over hele byggets fasade kalles Bioskin. Løsningen er utviklet spesielt for byer som Tokyo, som sliter med såkalt "varm øy-effekt".
Effekten går ut på at en stor økning i høye bygg med harde fasader gir en økende snittemperatur i byen.
I Tokyo har temperaturen økt med tre grader de siste 100 årene, og med dagens bygging forventes det en ytterligere øking de kommende årene.
NBF Osaki Building er det første bygget noen gang som tar i bruk metoden som skal kjøle både bygget og omgivelsene.
Løsningen er nøye testet ut, og har gjennom forsøkene vist at den ikke bare reduserer temperaturen i bygget med opptil 12 grader, men også i luften rundt bygget med rundt to grader, skriver TU.no.
Kjøler ned bygget og omgivelsene med regnvann
NBF Osaki Building i Tokyo har vunnet prisen som det mest innovative bygget i 2014. Ved å dekke hele byggets fasade med keramiske rør reduserer man temperaturen i bygget ved at rørene på byggets fasade fylles med regnvann som fordamper i rørene og dermed reduserer byggets overflatetemperatur.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover