Er det noe vi har mye av i Norge så er det treverk. Men lite gjøres for å bruke denne billige og 100 prosent mijøvennlige ressursen. I Norge produseres det mye støpejernsovner, men det er lite ny utvikling.

- Jeg fyrer mye med ved, og kunne godt tenke meg en vedfyrt ovn med varmekappe, der noe av varmen kunne gått til varmtvann. Tenk bare på hytter, hvor genialt det kunne vært, men også i eneboliger. Vedfyring er kos, og burde vært utviklet videre, sier Knut Olav Knudsen i Norsk VVS Energi og Miljøteknisk Forening.

Ikke minst er ved-fyring i kombinasjon med solvarme en meget god helhetsløsning.

- Det tar et par kubber bjørkeved for å varme opp vannet til en god dusj. Billigere og mer miljøvennlig dusj er vanskelig å finne, sier han til VVSforum, spesielt for dem som har god tilgang på billig/gratis ved.

Kostbar godkjenning
Mens det stadig kommer nye ovner over grensen fra EU med kombinasjonsfyring med ved er det ingen i Norge som har planer om å ta opp konkurransen.
- Det finnes kakkelovner med varmekapper, det finnes dusinvis av svenske løsninger basert på vedfyring. Her i landet har det skjedd en utvikling innen pellets, men vanlige vedkubber er jo lettere å få tak i, sier Knudsen.

Han tror den norske godkjenningsordningen kan være noe av forklaringen. I dag koster det godt over 100 000 å få godkjent en prototype. Per i dag er det bare en eneste instans som kan godkjenne norske ovner, nemlig SINTEF.

- Det vi har sett fra utlandet er ikke komplisert teknologi. Det er mye av det samme som oljefyrer er basert på, et brennkammer og sirkulerende vann som frakter energien vekk. Vi får håpe noen tar tak i dette og kan lage en vedovn som produserser varmtvann. Det burde vært et nasjonalprodukt, sier Knudsen.

Mer isolasjon – hold på vedkosen!
Nye krav til redusert energibehov i boliger skaper behov for ovner av annen beskaffenhet.

- Det er ikke behov for så mye strålevarme i rommet, men komfortvarme til gulv og varmtvann er viktig. En vedovn tilpasset framtiden bør gi et fint flammebilde, men en mulighet til å frakte varmen bort. Det er i tråd med hva vi ser komme i utlandet, vi trenger mindre men mer avansert ovner med mer styring og kontroll, sier Knudsen, som setter opp et enkelt regnestykke for VVSforums lesere.
" En 5 minutters dusj med et normalt dusjhode og 4 bars trykk koster ca 3,5 kWh. En 40 liters sekk med tørr bjørkeved inneholder ca 65 kWh.
65/3,5=18,6 Tar man med en virkningsgrad på vedovnen på ca 70% så kan man dusje 18,5*0,7=13 ganger på en sekk ved"

- Jeg har aldri telt antall vedskier i en slik sekk, men tipper at det må være ca 20 vedskier i en sekk. Da går det ca 1-2 vedskie av tørr bjørk til en dusj. I tillegg kan man hugge litt ved selv, og nærmest få det gratis, da kan man dusje med god samvittighet, sier Knudsen. Selv har han kjøpt en ovn fra Tyskland med vannkappe og skaffet gratis ved selv om han bor på Bjerke i Oslo.