På det første frokostmøtet for Moltemyrprosjektet torsdag 31. januar ble 70-tallshusets energitilstand presentert. Konklusjon: Bygningen lekker som en sil, særlig gjennom yttervegger, vinduer og dører. Det totale energiforbruket ligger på 52 000 kWt i året , inkludert vedfyring.
Studenter står bak tilstandsrapport
Før frokostmøtet hadde fire studenter ved Universitetet i Agder kartlagt husets tilstand med trykktesting, termografering og en analyse av de opprinnelige byggetegningene. Studentene har støttet seg til en masteroppgave fra NTNU for å kunne dokumentere bygningens byggtekniske tilstand og sammenlignet det med dagens minstekrav for isolasjon, tetthet og u-verdier
-75 prosent av det årlige energiforbruket på 52.000 kWt (inkl. vedfyring) går til romoppvarming. Hvis dette huset hadde brukt 50/50 med henholdsvis strøm og ved til oppvarming, ville det sannsynligvis fått energimerket gul F, fortalte student Audun Hammerseth.
Skal redusere varmetapet med 85 prosent
Sammen med BGM Arkitekter skal studentene finne løsninger som skal redusere varmetapene i boligen med 85 prosent.
- Tallene er helt normale for et ordinært 70-tallshus, forteller arkitekt Bengt Michalsen i BGM Arkitekter.
Aktuelle løsninger for energirehabilitering
På neste frokostmøte den 19. mars i Grimstad skal studentene presentere mulige løsninger.
Skrevet av Solveig Irgens
Dette huset i Arendal skal oppgraderes til passivhusstandard og universell utforming.Foto: Kim Johnsen/Husbanken Region Sør
Fra trekkfullt 70-tallshus til passivhus
En utleiebolig fra 70-tallet på Moltemyr i Arendal skal rehabiliteres mot passivhus-standard og full universell utforming. BGM Arkitekter og studenter fra UiA prosjekterer, elever ved Sam Eyde videregående skole er utførende.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover