Dette er en av grunnene til at Oslo kommune nå arrangerer flere temakvelder for å bevisstgjøre de som ennå ikke har forlatt fossil fyring. Målet er å styrke kjøpskompetansen fram mot det nasjonale forbudet, som trer i kraft 2020.

Borettslagene
Særlig ser man kompetanseutfordringer for borettslag, hvor ofte styret har varierende kompetanse, men også lite tid og ressurser til å orientere seg. Dessuten må beboerne også mobiliseres for å få gjennomført gode beslutninger.

- Mange borettslag har vært pionerer, men kompetansen varierer stort, dette er en utfordring, og borettslagene har stort potensiale, sier prosjektleder Jenny Skagestad i Oslo kommune Bymiljøetaten-Enøk, som nå arrangerer temakvelder for å informere om gode energivalg.

Innenfor boligsameier og blant store eiendomsbesittere kan det skorte på kompetansen. Dette kan i verste fall føre til valg av løsning.

- Det finnes en stor skare leverandører som ønsker å selge sine egne løsninger. Varmepumpeselgere selger varmepumper og pelletsleverandører selger pelletsfyrer. Det er viktig å finne hva som er best for en selv uten å ta alt selgeren sier for gitt. Jo mer man har av kompetanse desto lettere er det å komme til gode valg, sier Skagestad til Vvsforum

Pionerkommune
Oslo kommune er først av kommuner med selv å slutte med fossil fyring i egne bygg. Takket være aktivt informasjonsarbeid har man dessuten fått flere til å velge alternativt. Det offentlige har allerede støttet overgang fra fossil oljefyring til fornybar energi for nesten tusen oljefyrer i Oslo.

Men fortsatt er det igjen mellom 10 og 13000 tanker innenfor kommunen og mange bruker dermed fortsatt store mengder fyringsolje.

- Mye av tregheten skyldes mangel på kunnskap og beslutningsvegring. Det ønsker vi å gjøre noe med. På våre temakvelder for opplæring og orientering, skreddersys informasjonen etter målgruppe, sier Skagestad

- Det gjenstår fortsatt mye jobb fram til tiden da forbudet trer i kraft, her er det mye oppdrag og ordrer å hente for energibransjen, som bør kjenne sin besøkelsestid, sier Skagestad.

Viktig vurdering
Å finne beste mulige alternativ til fossil brensel krever energikunnskap. Veien til gode energiinvesteringer handler særlig om hvilke temperaturer man trenger i oppvarmingsanlegget, men lokale forhold og bygningsmessige muligheter og begrensninger betyr en god del.

- Det skal gjøres både energimessige, teknologiske og kompetansemessige vurderinger. Noen anlegg krever mer tilsyn og oppfølging, og både behov og beste løsning vil variere. Vårt mål med temakveldene er å styrke kompetansen hos de som skal ta beslutningene. Vi ønsker også å vise hvordan man skal gå fram for å få flere med på gode beslutninger, sier Skagestad, som er klar for å fyre opp den faglige stemningen. Første fagmøte på Sagene er allerede 23 januar.


En av foredragsholderne på det første fagmøtet er fagsjef i VVS-foreningen Knut Olav Knudsen.

Følgende temakvelder er berammet vinter/vår 2013:
- Temakveld om oljeutfasing og energisparing for borettslag/sameier og næringsbygg på Sagene samfunnshus 23.01.13, kl. 18:30-20:30. Arrangeres sammen med Bydel Sagene som vil bli Oslos første oljefrie bydel.
- To oljefri-temakvelder for småhuseiere, dato ikke satt.
- En temakveld for småhuseiere om etterisolering, dato ikke satt.
- En temakveld for alle om praktiske enøktiltak, enkle grep for bedre komfort, og spare energi og penger. Dato ikke satt.