John Helmfridsson, en ekspert på Passivhuscentrum i Gøteborg presenterte dette under den nordiske konferansen PassivhusNorden 2012 nylig.
Markedsundersøkelsen som er utført av Emil Smith og John Helmfridsson viser at av de passivhusene som er bygget til boligformål er mer enn 75 prosent flerfamiliehus, mens eneboliger og rekkehus utgjør om lag 10 prosent hver.
- Passivhusbyggingern øker, spesielt innenfor Stockholm län, men allikevel er dette en altfor liten andel av nybyggingen, fastslår John Helmfridsson.
Mer enn 97 prosent av disse passivhus er bygget i henhold FEBY, en frivillig spesifikasjon for bygging av passivhus i Sverige.
Omtrent tre fjerdedeler av de ferdigbygde passivhusene er bygget av kommunale boligselskaper. Eierdirektivet har vært den viktigste drivkraften, men det er ikke uvanlig at også ledelsen i borettslagene selv tar initiativ til å bygge passivhus.
Det man ser i Sverige nå er at det blir stadig større interesse for passivhus blant private bygg- og forvaltningsselskaper.
Den svenske Regjeringen satser nå 120 millioner svenske kroner på å utvikle energieffektive bygg.
Pengene skal inn i et eget program som tar sikte på å få frem kunnskaper om hvordan fremtidens energigjerrige hus skal bygges.
Det resultatet som kommer frem skal være grunnlaget for de nye energikravene som skal gjelde alle nye bygg fra 2021, skriver energiminster Anna-Karin Hatt i en debattartikkel i Svenska Dagbladet.
Hun peker på at store deler av byggebransjen allerede nå etterlyser tøffere krav, og at mange aktive kommuner går foran og stiller hardere krav en det svenske nasjonale regelverket, BBR – Boverkets Byggregler.
Nærmer seg 3300 passivhus i Sverige
I Sverige er nå mer enn 2000 boliger bygget som passivhus. Ytterligere 1320 boliger er under bygging og planlegging. Dette viser en fersk markedsundersøkelse Passivhuscentrum i Sverige har gjort.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover