Folk flest ønsker å handle lokalt. Det er filosofien til BackeGruppen.
Selvstendige, lokale selskaper med tradisjonsrike navn gir dessuten småbedriftens fordeler. Organisasjonsformen medfører korte beslutningsveier mellom prosjekt og ledelse, og nærhet til både kunder og underleverandører.
Derfor har alle selskapene som har inngått i konsernet, beholdt sine opprinnelige navn. Felles logo og nettsider knytter selskapene sammen profileringsmessig.
– Vi anskaffet ISY ByggOffice for fire år siden, forteller Tor Jørgen Andersen som er ansvarlig for løsningen i BackeGruppen. Han ble ansatt samtidig med systemet. ISY ByggOffice erstattet da Holte Prosjekts løsning.
ISY ByggOffice har nå bortimot 150 brukere, hvorav et femtitalls er aktive, daglige brukere, kan Andersen berette.
Han har ikke bare ansvaret for implementeringen og driften av systemet, men også opplæringen og brukerstøtten, samt den ønskede videreutviklingen av systemet.
– Vi hadde i sin tid en god del innspill i forbindelse med prisforespørsels- og økonomimodulene, noe NoIS velvilligst tok til følge og implementerte i systemet, sier han.
Driftsmessig ser man imidlertid fordelen av enkelte fellesfunksjoner. Blant annet IT-løsninger — der ISY ByggOffice danner ryggraden i konsernets og den enkelte bedrifts prosjektkalkyler og produksjonsoppfølging.
– Når vi nå aktivt bestiller endringer eller nye funksjoner hos NoIS blir disse gjerne tatt med i neste produktversjon. På den måten bidrar vi også aktivt til å styre utviklingen av systemet. Det er vi veldig fornøyd med og fungerer bra for alle parter, mener Tor Jørgen Andersen.
Han kan videre fortelle at de brukte de to første årene til å ”innarbeide” kalkyleløsningen i alle selskapene i konsernet.
– At dette tok noe tid hadde litt med ulik modningsprosess i selskapene å gjøre, og hvor disse befant seg i sine løpende prosjekter. Å bytte system midt i et prosjekt er selvsagt ikke hensiktsmessig.
Kalkylemodulen gjør at kalkulasjonsprosessen blir både effektiv og pålitelig, og gir brukeren økonomiske oversikter som sikrer god evaluering av kalkylen, hevdes det.
– Produksjonsoppfølgingen i byggeprosjektene er det imidlertid oftest egne folk i prosjektorganisasjonen som tar seg av, forklarer Andersen. – En egen modul i verktøyet hjelper brukeren å holde orden på både utgifts- og inntektssiden i prosjektet.
Økonomiske avvik i forhold budsjett/kalkyle kan dermed synliggjøres i en tidlig fase og presenteres i form av en sluttprognose og status på prosjektet.
– Som en del av ISY ByggOffice-løsningen har vi også god nytte av ISY AnbudsWeb, poengterer Andersen. – Den nettbaserte tjenesten gjør det enkelt å formidle prisforespørsler og innhente tilbud direkte i ISY ByggOffice.
– Kunder og underleverandører slipper dermed å få sine mailbokser fulle av tunge dokumenter, tegninger og bilder. Vi kan laste opp så store filer som nødvendig, noe man ikke kan gjøre over e-post. Alt ligger til rette for kunden på nettet, på ISY AnbudsWeb.
Entreprenørvirksomheten i konsernet består av 14 selvstendige, lokale selskaper, fra Trondheim i nord, Bergen og Sandnes i vest, til en rekke steder på Østlandet. Tolv entreprenørselskaper, et murmesterfirma og et maskinutleieselskap. I tillegg til entreprenørvirksomheten har konsernet selskaper innenfor forretningsområdene prosjektutvikling og eiendomsforvaltning.
Hovedkontoret ligger på Fornebu i Bærum (Telenor Arena). Der befinner seg konsernledelsen og felles konserntjenester, samt serviceorganisasjonen for virksomheten på Østlandet.
Kilde: Innodesign
- Folk vil handle lokalt
Lokal forankring og tilstedeværelse, men sentral drift av felles styringsfunksjoner, det er den jordnære suksessoppskriften til BackeGruppen.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover