Det er firmaet Labolo PoolSan Scandinavia som står bak produktet PoolSan. Så langt har ikke investeringen kastet av seg noe rent økonomisk, men med godkjenningen fra Folkehelseinstituttet er det stor optimisme å spore.
- PoolSan vil ikke medføre at de badende før røde øyne, uttørket hud eller irriterte luftveier. Det er enkelt å skifte fra klor til PoolSan. Tilbakemeldingene viser at kostnadene ikke øker ved overgang til vårt produkt, så vi ser lyst på fremtiden, sier daglig leder Borgar Lorvik og styreleder Lars-Anders Lorvik i Labolo.
Alger og bakterier i vannet blir drept gjennom endringer i deres enzymprosess ved at ionene bryter ned DNA-strukturen og celleveggene. De elektrisk ladede partiklene flokker seg sammen, slik at de blir fanget av filteret eller faller til bunnen av bassenget for oppsuging. Ionene ligger i vannet som en stabil ingrediens inntil de blir brukt opp i prosessen.
- PoolSan er en kompleks ionisk vannoppløsning som innholder kopper, sølv, sink, aluminium og gull. Den mikroskopiske virkning av disse naturlige mineralionene på algene og bakteriene er dobbel, fastslår Lorvik.
Quality Spa & Resort Holmsbu er blant de første i landet som har testet ut klorfritt badevann. Savalen Fjellhotell og Spa er det andre hotellet som tester ut det nye produktet. I følge Aftenposten er ledelsen ved hotellene tilfredse.
- Vi merket forskjell med en gang, opplyser hotelldirektør ved Holmsbu, Margrethe Tveit til Aftenposten. Choice-kjeden er meget fornøyd med det klorfrie prøveprosjektet og har som målsetning å ta et endelig farvel med klor i bassengene på sine 160 hoteller.
Hovedfordelene ved å erstatte klor med PoolSan er at allergikere ikke vil reagere på badevannet. Doseres det for mye i badevannet kan bleket hår bli grønt. Det skal være enste bivirkning. Det kreves rundt 200 000 kroner å gjøre klart bassenget for overgang fra klor til det nye produktet.
Kirkens Nødhjelp har bestilt produktet. De skal bruke PoolSan til å rense vann ved eventuelle katastrofer.