– Jeg er redd energisparing vil gå på bekostning av godt inneklima, sier Mellemstrand.
Han og Vestad er bekymret for at mange bedrifter fokuserer så mye på å spare energi, at de glemmer konsekvensene av det. Trenden er at ventilasjonsanleggene skal bruke minst mulig energi for å tilføre luft til byggene. I seg selv er det bra, men det må aldri gå på bekostning av inneklimaet, mener de.
Innestengt luft
– Jeg er veldig skeptisk til at trenden ser ut til å gå mot å bruke mindre luftmengder, i stedet for å bruke nok luft for å oppnå et godt inneklima, sier Vestad.
Han og Mellemstrand viser til situasjonen på 80-tallet, hvor det ble brukt mindre luft i ventilasjonsanleggene.
Det førte til klager fra mange bygg, hvor ansatte var plaget med tung og innestengtluft. Dette førte igjen til dårlig produktivitet og plager for de som oppholdt seg i byggene. Bruken av lite luft på denne tiden, skyltes at kunnskapsnivået om ventilasjon ikke var høyere.
Hvorfor er trenden at flere vil bruke mindre luft?
– Det henger sammen med å redusere energibruken. Det koster mye å ventilere et bygg. Når du skal varme opp uteluft på vinteren fra for eksempel minus 10 til å bli pluss 19 grader inne i bygget, og kjøle ned luften fra for eksempel 26 varmegrader til 17 grader om sommeren, så er det veldig energikrevende, sier Mellemstrand.
Er på vakt
Både Mellemstrand og Vestad frykter at bruk av såkalt omluft, hvor den brukte luften tilføres rommet på nytt, er noe som vil komme tilbake.
Hvordan skal dere forhindre at denne trenden skjer?
– Vi må stå på våre faglige standpunkter og klare å overbevise hvor viktig det er å ha god ventilasjon. Vi skal være på vakt, slik at energisparing ikke går på bekostning av inneklima.
De håper heller trenden blir at bygg velger å installere flere ventilasjonsaggregater i etasjene. I stedet for å ha et stort anlegg som må stå på når det er få mennesker i et bygg, kan man med flere små aggregater styre hvor og når
ventilasjonen skal brukes.
Skrevet av: Lise Vangerud