- Spesielt i de store byene blir dette viktig ettersom befolkningsveksten er størst.
Lågøyr viser blant annet til at det i de siste årene bare har vært bygd om lag 1000 studentbolig årlig og at dette er alt for lite. I tillegg mener han at Regjeringen bør sette i gang en kartlegging av det reelle behovet for studentboliger for å få fram hva det reelle behovet er.
- Det bør i første omgang bygges 3000 studentboliger per år. Ikke bare 1000 slik tilfellet har vært de siste årene. Det vil få umiddelbar effekt i leiemarkedet. Samtidig må det utredes hva det egentlige behovet for studentboliger er, sier Lågøyr.
I dag er terskelen for å komme inn på boligmarkedet ganske høy og vanskelig for mange.
- Byggenæringen vil gjerne bidra til at boliger blir billigere enn i dag. Problemet er at summen av mangel på areal til boligformål, som fører til høy pris på tomter, og en rekke nye og fordyrende offentlige krav og begrensninger presser prisene opp. Regjeringen må prioritere hva som er viktigst, og kanskje velge bolig framfor andre gode formål, sier Lågøyr.
Samtidig som det nå legges frem en egen NOU om sosial boligpolitikk, venter byggenæringen en stortingsmelding om byggingspolitikk fra Kommunal og Regionaldepartementet.
- Det er behov for en sterkere koordinering i boligpolitikken, slik at de gode tiltakene ikke motvirker hverandre. Flere departementer sitter på ansvaret for ulike deler av regelverket og virkemidlene, og det motvirker i mange tilfeller en helhetlig politikk, sier Audun Lågøyr.
Kilde:BNL