Dette gjør at det kan bli dyrt for boligkjøpere å satse på oppussingsobjekter, iflg tall fra SSB, skriver magasinet Dine Penger.

Særlig små leiligheter er kostnadsbomber når det gjelder oppussing. På bakgrunn av 125 oppussingsobjekter i Oslo, har Dine Penger tidligere beregnet hva som er billigst å kjøpe: en normalt velholdt leilighet eller et oppussingsobjekt og sette det i tilnærmet lik stand som den velholdte?

Dine Pengers beregninger indikerer at små oppussingsobjekter (under 50 kvadratmeter) bare koster fire prosent mindre enn gjennomsnittlig velholdte leiligheter.

Med en så liten «oppussingsrabatt» kommer kjøperen ikke langt i oppussingen. Derfor er den altfor liten til at det lønner seg å kjøpe et oppussingsobjekt.

- Kjøperne undervurderer både oppussingsbehovet og hvor mye denne oppussingen vil koste. Derfor er det som regel bedre økonomi i å kjøpe en bolig i bedre stand, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

- Du kan ikke forvente å gjøre kupp på de såkalte oppussingsobjektene. De prises relativt høyt, sier Øye, som utarbeider analyser av boligkostnader.

- Kjøper man en bolig for så å pusse den opp for videresalg tar man i prinsippet trippel risiko, sier han.

- I tillegg til undervurderingen av både oppussingsbehovet og kostnadene, kan markedet endre seg fra kjøps - til salgstidspunktet. Oppussingsobjekter er derfor ikke et marked for amatørinvestorer eller amatøroppussere, sier tallknuseren i Prognosesentret til Dine Penger.

Har du tips/ideer til redaksjonen. Send oss en melding.

LEGG TIL EN KOMMENTAR HER: