Målsetting med LCC-Forum er å danne et nav for LCC, dvs et aktivt forum som skal sette LCC (Life Cycle Cost - Livssykluskostnader) i praksis på dagsorden gjennom å øke forståelsen av LCC som del av totaløkonomiske vurderinger. Forumet skal også bidra til utvikling av innhold i begrepet ”Livsløpsplanlegging” og sørge for en bedre erfaringsdeling mellom forvaltersiden og byggherresiden. Videre oppgaver er å ta initiativ til tematiske utviklingsprosjekter, tilrettelegge for workshops, seminarer, kurs etc og endelig etablere en arbeidsgruppe i Standard Norge som skal koordinere arbeid med LCC og BIM.

Stiftere stiller seg bak dette initiativet og alle aktørene innen BAE-sektoren inviteres nå til å være med. Forumet har egne nettsider www.lccforum.no der mange vil inviteres med til å bidra med materiale og legge ut informasjon om aktiviteter osv.

23. juni ble LCC-Forum stiftet i forbindelse med et seminar i Oslo. Norges Bygg og Eiendomsforening, Statsbygg, Forsvarsbygg, Undervisningsbygg, Arkitektbedriftene, Reinertsen, Standard.no, Grønn Byggallianse, Norconsult, Multiconsult, Holte Byggsafe og DIFI-Direktoratet for forvaltning og IKT står bak stiftelsen av LCC-Forum.

Livssykluskostnader er summen av investeringskostnader og totale FDV-kostnader over byggets livsløp. Først ved å vurdere den totale summen vil man få et riktig bilde av hvor mye et bygg koster å bygge og drifte. Det er denne summen som bør ligge til grunn ved valg av løsninger. Livssykluskostnader delt på byggets levetid gir kostnader pr år (årskostnader).

Gjennom Lov om Offentlige Anskaffelser (LOA) har alle offentlige byggherrer et krav om å gjennomføre LCC-kalkyler ved planlegging og anskaffelse av byggverk. LCC Forum skal være en pådriver for å få dette til i praksis.

30. september i fjor var det kick-off seminar med 120 deltagere. Det ble jobbet i grupper som fordelte områdene med levetider på bygningsdeler, miljø-/energiregnskap, virksomhetskostnader, BIM, benchmarking, kravspesifikasjoner og tildelingskriterier.

LCC-beregninger er spesielt viktig for forvaltere som også er byggherrer, men også for investorer ut fra et asset managment/investor-perspektiv. LCC bør inngå i kravspesifikasjoner til leverandører. Her vil et samspill med BIM (Bygningsinformasjonsmodeller) være en spennende mulighet. Ved å knytte utviklingen av LCC-verktøy til BIM vil dette kunne bidra til bedre kommunikasjon mellom FM- og bestillerpersonell – og dermed bidra til en bedre livsløpsøkonomi.

Å kunne foreta LCC beregninger er spesielt interessant for forvaltere som også er byggherrer. Disse kan gjennomføres tidlig i byggeprosessen og gi et godt grunnlag for å fatte beslutninger. Her vil et samspill med BIM (Bygningsinformasjonsmodeller) være en spennende mulighet, slik at man f eks kan kople normtall for driftskostnader (som renhold og energi) til rom eller soner. Ved å knytte utviklingen av LCCâ€verktøy til BIM vil dette kunne bidra til bedre kommunikasjon mellom FM†og bestillerpersonell – og dermed bidra til en bedre livsløpsøkonomi.

Målgruppe for LCC er byggherrer, både offentlig innen stat, fylker, helseregioner og kommuner samt private, organisasjoner innen BAE-næringen, dvs BNL, RIF, Arkitektbedriftene, NBEF etc, andre (rådgivere, arkitekter, entreprenører, leverandører etc.

 GI DIN KOMMENTAR HER: