En ny generasjon av boligdesignere er på vei fremover, med et nytt og annerledes fokus på potensialet i boligens livsstilsuttrykk. Og de har fokus på badet. Danske Unidrain har på få år markert seg som en av de sterke på området, og har oppnådd å endre på tradisjonelle designkonvensjoner.

Hvordan skapes så et designikon? Er mange års utdannelse, en armé av rådgivende eksperter, eller stor kapital oppskriften på suksess? Ja, ofte - men ikke alltid.

Med utgangspunkt i en enkel, men genial idé, skapte arkitekt Claus Dyre, Unidrains linjeavløp. På bakgrunn av tanker som: Kan en rist plaseres langs veggen i stedet for midt i dusjen? Kan man legge avløp uten å skulle skjære mer enn nødvendig i baderomsflisene? Og kan et avløp være pent?, ble Unidrain til. Løsningen ble et veggmontert linjeavløp, og en løsning som minsker risikoen for våtromsskader.

I følge Pernille Stockmarr, Ph.d-student ved Dansk Center for Designforskning, Pernille Stockmarr, Ph.d-student ved Dansk Center for Designforskning.

– Design handler ikke bare om et flott og funksjonelt produkt. Designprodukter er med på å skape vår identitet, og for mange har det blitt viktigere å være medskaper av deres egne omgivelser og gjøre dem personlige, sier hun.

Nordiske Unidrain har i de seneste år vunnet flere priser for sitt design, og virksomhetens veggmonterte linjeavløp har på kort tid blitt en suksess. Dette kan Ph.d-student Pernille Stockmarr forstå.

– Jeg mener at Unidrains suksess delvis er på grunn av at de har endret på noen designkonvensjoner i forhold til innredning av badet. De har både løst funksjonelle våtromshensyn og samtidig gitt forbrukeren mulighet til å selv bestemme plasseringen av avløpet, og dermed ha større innflytelse på badets siste uttrykk, sier hun.

Unidrain kom nettopp ut med en ny inspirasjonskatalog som viser mangfoldet i selskapets produkter for badet.