Der er det mye å hente fordi de fleste bruker tyve år gamle standarder. Et eksempel er isolasjonskravene til rør med diameter 32 mm. Nå skal det være 50 mm isolasjon, før var det ikke uvanlig med 20 mm, som gir dobbelt så stort varmetap. Oppgradering til dagens standard vil bety stor energigevinst. Men da er vi fremdeles langt bak svenskene, som krever at 32 mm rør skal ha 80 mm isolasjon.
– Hvor lønnsomt er det med ekstra isolasjon, Lars Fillip Kolbu?
– Isolering er det mest lønnsomme, det er så lønnsomt at Enova ikke støtter det. Ta det passive før du kjøper noe som bruker strøm. I Industrien er det store energimengder å spare bare på å ”pakke” rørene bedre inn.
Glava lanserte i fjor en tettetape med betegnelsen Tettlett. Den er beregnet på tekniske installasjoner, tetting rundt vinduer og gjennomføringer, og tetting rundt pexrør og lignende. Tettlett har forbløffende egenskaper når det gjelder å tette i krinkelkroker og rundt hjørner. Hemmeligheten er en overflate av aluminium som gjør den helt tett, og et ekstremt aggressivt lim som fester til praktisk talt alt. Tapen tåler vann og skjæres med keramiske kniver. Dette produktet er også fint til tetting rundt pexrør og lignende.
– Slik tilbyr Glava totalløsninger, fremhever Kolbu. – Med dette har vi isolasjon, fuktsperre og tettetape. Tettlett er nå på flere grossistlagre. Den er hittil mest solgt til ventilasjonsentreprenørene. Tettlett er kostnadsbesparende fordi du bare har én bredde, ikke tenk på dimensjoner.
På grunn av finanskrisen hadde Glava en liten nedgang i 2010. Det gjaldt markedsområdet teknisk isolering og skyldes nedgang i nye yrkesbygg i perioden.
– Det er en tøff kamp på ventilasjonssiden. Ventilasjon har gått mer ned enn VVS, der det er mer rehabilitering. Men alt ligger an til at 2011 skal bli et meget godt år for Glava, sier Lars Fillip Kolbu.