En ny metode for resirkulering gjør at vi kan klare oss med et par bøtter nytt, rent vann. Resten er gjenbruk.
Vi spiser, drikker og lager mat. Vi bader, dusjer, pusser tenner og trekker i snora. Vi spyler bil og fortau, vanner plen og vasker gulv. Da går det med 200 liter rent vann av beste drikkevannskvalitet, per person - hver dag.
For hygienens del kunne vi klart oss med et par bøtter av det rene vannet. Bare 20 prosent av vannet brukes til drikke, matlaging og personlig hygiene. Kvalitetskravet til de 80 resterende prosentene tåler godt å senkes.
Forskere ved NTNU har skissert en metode for resirkulering av husholdningsvann. Med den kan forbruket av tilført nytt vann reduseres til ca 20 liter per dag.
Tradisjonelle vann- og avløpssystemer er basert på én rørledning for forsyning av rent vann, og én rørledning som transporterer ut kloakkvann.
Løsningen forutsetter at vannet deles i inn i minst tre kvalitetsnivåer og tappes fra fire kraner.
Den beste kvaliteten forbeholdes drikke, matlaging og personlig hygiene. Det nest beste går til oppvask, klesvask og husvask. Det tredje nivået brukes utendørs til bilvask og hagevanning. Dette nivået brukes også til å spyle toalettet.
NTNU-konseptet går ut på å rense og gjenbruke vann i forskjellig kvalitetsnivå, alt etter hva det skal brukes til.
- Vannforsyning og avløp vil være sentrale elementer i en byplanlegging for framtida. Og utviklingen vil gå i retning av mer desentraliserte løsninger – der nye utbyggingsområder i større grad vil satse på å bli selvforsynt med ferskvann, sier professor Hallvard Ødegaard ved NTNUs Institutt for vann- og miljøteknikk. til forskning.no.
- Det skal skje gjennom utstrakt rensing, resirkulering og gjenvinning av brukt vann, sier Ødegaard – som sammen med Per Kristian Vestre ved NTNUs Technology Transfer Office utviklet konseptet med de fire kranene.
Les hele artikkelen med illustrasjoner på forskning.no
Og les også om vann på Gemini
Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen