- Jeg synes det er veldig hyggelig å få en slik anerkjennelse på vegne av hele byggenæringen og Seriøsitetsprosjektet, sa Sverre A. Larssen etter overrekkelsen. Han mener Norge har en fordel av at vi er et lite land med gode kontaktlinjer mellom partene i arbeidslivet og myndigheter. - Det gir muligheter for tett samarbeid og hurtig utveksling av erfaringer som gir raske resultater, understreker Larssen.
Svart økonomi ødelegger
Det er Samarbeidsforumet mot svart økonomi som deler ut prisen og forumet består av representanter fra KS, LO, NHO, YS og Skatteetaten. Det var under forumets Årskonferanse på Gardermoen at prisen ble delt ut.
Juryen uttaler at prisen kan gå til en enkeltperson som brenner for sitt arbeid og som i mange år har stått på for kampen mot økonomisk kriminalitet og svart økonomi. Vinneren er et forbilde for andre som jobber for denne saken, sa assisterende skattedirektør Sven Rune Greni under overrekkelsen.
Foregangsland mot svart arbeid
Norge er et foregangsland når det gjelder samarbeid mot svart økonomi. Det finnes ikke noe annet land som kan vise til tilsvarende blant OECD-landene. – Det gir en helt annen legitimitet når store aktører samarbeider, mener Sven Rune Greni, som tror flere vil komme etter.
Ingen vet omfanget
UDI-direktør Ida Børresen innrømmer at de ikke oversikt over hvor mange som jobber svart i Norge. - Mange som kommer til Norge mangler papirer, og deres eneste mulighet til å overleve er å jobbe svart. Mange av de som kommer hit for å jobbe, kommer fra land der myndigheter og regelverk ikke har tillit i befolkningen. Da blir det vår oppgave å gå foran og vise at det ikke er slik i Norge, sa Børresen på konferansen.
UDI har satt i gang et et FoU-prosjekt i samarbeid med SSB for å få et anslag på hvor mange som oppholder seg ulovlig i landet. I tillegg skal de lage en casestudie for å se på hvordan de lever og dermed også hvordan de overlever. Dette kan gi oss en pekepinn på omfanget av svart arbeid i Norge, understreker Børresen.
Kilde BNL.