Konkurransen ble avgjort mellom ti spesielt inviterte samt ti prekvalifiserte kontorer fra hele verden, deriblant kjente arkitekter som Zaha Hadid (UK), Tadao Ando (Japan), Gigon/ Guyer (Sveits) og Diller Scofido (USA). I vinnerforslaget, med vinnermotto ”Lambda”, sier forslagsstillerne blant annet:
”Vi foreslår ikke en isolert bygningsfremtoning, men snarere et dynamisk samspill mellom plassen og omgivelsene. Vi har valgt å foreslå et prosjekt der skala, tetthet og utnyttelse er nøye overveid. Vår første retningslinje er å skape en sekvens av offentlig rom med tilstrekkelig karakter og størrelse, for å kunne etablere en dialog med det som allerede er bygd. Vi søker altså en helhet som skal kunne fungere som et integrert urbant system.”
Bjørvika ved Oslofjorden vil i nær fremtid utvikles til hovedstadens nye populære sjøside, med et antall offentlige bygg tegnet av internasjonale arkitekter, samt en perlerad av plasser, torg og kaipromenader med vakker utsikt over vannet.
Tanken bak Oslos nye ansikt, der Operahuset allerede er etablert, er å gjenskape kontakten mellom byen og fjorden.
Selve museumsbygget har et høyreist volum med en vinklet topp, plassert på en utstikker, og med den nybygde Opera som nabo. Museumsfasadens ytre del består av korrodert akrylplast med spesielle tekniske egenskaper. Dette gir bygningen et halvtransparent uttrykk, i motsetning til det tilstøtende Operabyggets liggende og tette gestalt. Bak museet står bolighus som parallelle skiver, som møter den eksisterende byen. Foruten aktive promenader, kanalrom og torgplasser plantet med trær, består det offentlige rom av tre mindre øyer med ulikt innhold: the Museum Island med veksthus og skulpturterrasse, the Leisure Island med sport, aktivitet og arrangementer samt the Beach Island med bad, strand og solplass.
I vinnerforslagets beskrivelse er det foreslått å betone bydelens helhet:
”Munch-museet gir oss en anledning til å tolke denne oppgaven som noe mer enn kunst og utstillinger, og i stedet gjøre den til et prosjekt som tar en tydelig rolle og også et ansvar i en urban sammenheng.”
Kilde: sweco