– Internasjonalt ser vi en tydelig trend som også vil sette preg på utviklingen i Norge. Folk går oftere online når de skal kjøpe varer. Som regel bruker de en PC, ifølge Rune Mol Slettenes, direktør i revisjons- og rådgivningsselskapet PwC.

Under et møte i regi av Oslo Handelsstands Forening (OHF) onsdag viste han til en bred undersøkelse selskapet nylig har gjennomført i 11 land. Her oppga 80 prosent av de spurte at de handler på nett en gang i kvartalet eller oftere. 60 prosent handler online månedlig.

– Hovedårsakene er pris, lettvinthet, hjemmelevering samt at det er enkelt å undersøke og sammenligne priser på forhånd. Men nettbutikkens funksjonalitet og at virksomheten er til å stole på trekkes også frem som viktig, sa Slettenes.

35 prosent av de spurte mente de vil handle enda mer på nett fremover.

– Fysiske butikker vil fortsatt foretrekkes av mange, særlig innen de bransjer der mulighetene for å se og røre ved varene er viktig, og når det er et poeng å få dem med seg der og da.

Vokser raskt
En oversikt fra Distansehandel Norge viser at veksten i netthandelen var dobbelt så stor som i butikk i fjor. Varekjøp på nett og postordre utgjorde drøyt 16 milliarder kroner. Trenden har fortsatt i år. I januar økte distansehandelen med 7,8 prosent, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

– Hvis trenden fortsetter er det en liten forbrukerrevolusjon. Noe av veksten skjer innenfor kjeder med egen nettbutikk, men utviklingen representerer like fullt en utfordring for tradisjonell varehandel, sa utviklingssjef Lars Fredriksen i OHF under møtet.

Nettbutikker med spesialisert vareutvalg, som for eksempel sportsutstyr, hadde spesielt stor vekst i 2012. Også nettsalget av datautstyr, elektriske artikler, klær og kosmetikk økte.

– Sannsynligvis vil stadig flere detaljhandelsbransjer bli utfordret av nettet som handelskanal de nærmeste årene. Butikkdriverne kan møte denne utviklingen ved å gjøre seg nytte av nettet selv og ved å videreutvikle fordelene ved fysisk handel, sa Fredriksen.

Må tenke nytt
Bransjer med lite effektive verdikjeder og mange fordyrende ledd vil bli taperne etter hvert som netthandelen vinner ytterligere terreng, spådde Anton Hagberg, direktør i Komplett.no under møtet i Oslo Handelsstands Forening.

– Den tradisjonelle varehandelen må tenke nytt. Utfordringen vil være å få folk ut av sofaen og inn i butikken fordi de faktisk har lyst til å oppleve noe spesielt, få god service eller en tjeneste som ikke kan leveres over nettet, sa Hagberg.

Han tror stadig flere profesjonelle aktører vil se nettet og den fysiske butikken i sammenheng, som supplerende kanaler i en helhetlig forretningsstrategi.

– Foreløpig opplever nok mange drivere at nettbutikken er egne butikkers verste konkurrent. Dette vil trolig endre seg etter hvert som det utvikles bedre, samlede strategier.