Er vannbåren varme i ferd med å gå ut på dato? I enkelte sammenhenger kan det virke slik, noe som også kan tilskrives mindre behov for oppvarming. En faktastudie på relative kostnader som en prosjektgruppe ved COWI i Trondheim nylig har utført på oppdrag av Enova viser at det er store forskjeller.

- I arbeidet med å redusere utslipp av klimagasser som indirekte er forårsaka av den norske bygningsmassen, har det vært et sterkt fokus på bygningenes varmebehov det siste tiåret. Med stadig skjerpede krav til bygningenes termiske eigenskaper endrer også rammevilkåra for valg av varmeanlegg seg. Gjennom denne studien er det kartlagt kostnader for 4 ulike bygningstyper – enebolig, boligblokk, barne-hage og kontorbygg – med TEK 10 og Passivhus-standard som variable, sier siv.ing. Ole Øiene Smedegård, som har ledet arbeidet for de vannbårne systemene.



 Tabell 1 Kostnadstall for bygging av varmeanlegg basert på direkte elektrisitet og vannbåren varme (VBV). Tallene gjelder i klimasone tilsvarende Oslo, med dimensjonerende utetemperatur (DUT) -20ËšC og årsmiddeltemperatur over 6,3ËšC. For kontorbygg er det beregnet kostnader for konvensjonell ("fullfleks") og forenklet systemløsning.

Billig billig billig
Elektrisk varme er billigst, faktisk selv om man sammenligner med vannbåren varme utan å ta med selve varmekilden i regnestykket. Dersom man ikke tar hensyn til ekstern kraftforsyning er el.varmens gode egenskaper dessuten effektiv regulering, fleksibilitet og effektivitet, og er derfor et svært godt alternativ for oppvarming av rom.

Vannbåren varme (VBV) kommer likevel billigere ut enn eksisterende erfarings- og kalkyletall, på tross av at anleggene i studien er godt utrustet, med vannrenseanlegg og energimålere.
- Dette er ikkje uventa. Ettersom det største potensialet for å redusere anleggskostnaden som hefter ved energianlegg ligger i designfasen er det viktig at fokuset er skarpt her. Gjennom planlegginga av anlegga har nettopp dette vært tilfellet her, sier Smedegård.

Selv om elektrisk og vannbåren oppvarming har ulik egenart har man kostnader forbundet med distribusjon av varme vært eneste kriterium i den ferske studien.

Studien tar ikke hensyn til at man med vannbårent system kan skifte energibærer.

Planlegging
Alle fasene i planlegging av varmeanlegg er belyst mot anleggskostnad i studien. Dette har gitt eit godt innblikk i de ulike faktorers viktighet mot å påvirke sluttprodukt og anleggskostnad. Viktige fokus i prosjekteringsarbeidet for varmeanlegga bør derfor være:

› Innredningsfleksibiliteten er en viktig påvirkningsfaktor på anleggskostnad ved utforming av varmeanlegg. Redusert krav til innrednigsfleksibilitet i hele eller soner av bygget, medfører både redusert omfang av både varmeelement og ledningsnett, samt rimeligare spesifikk effekt-kostnad på varmeelementsida.

› Korrekt dimensjonering av anlegget etter beregna varmeeffekt, utan sikker-heitstillegg. Sikkerheitstillegget ligg allerede i dagens DUT, spesielt i passivhus og tunge bygningar. Dette er spesielt viktig i kontorbygg.

› Lav eller høy standard? Det er viktig å kontrollere kva standard anlegget skal holde. Tilvalg som øker anleggets standard øker også anleggskostnaden.

› Bevisste valg av varmeelement kan redusere kostnaden ytterligare.

› Kloke valg av føringsveier, samt minimalisering av stigeleidningar, er viktige fokus ved planlegginga av vannbårent anlegg.

Eneboliger pass på
Varmeanlegg basert på VBV i eneboliger skiller seg ut i denne bygningsporteføljen på det relativt lave kravet til utførelse og prosjektering i lovverket (tiltaksklasse 1).

For å sikre installasjonens kvalitet for varmeanlegg basert på VBV bør utbygger her vurdere valg av utførelse nøye, for å sikre at pris og kvalitet henger saman, konkluderer rapporten.

- Kalkyletallene som ofte vert brukt i tidlig fase i dag har en sett ligger godt over beregnede kostnadstall i denne studien. Dette gjelder spesielt for varmeløsninger i passivhus. Det er også verdt å merke seg skilnaden i anleggskostnad mellom varmeanlegg basert på elektrisitet og vannbåren varme er gjennomgåande lavere i denne studien, sier Smedegård til Vvsforum.