Tu.no har testet en portabel air-conditioner fra Sandstrøm SAC12C13E, til en pris av ca 5000 kroner.
Nettstedet skriver at det fine med portable air-conditionere er at de krever langt mindre installasjon enn en tradisjonell air-conditioner. Man slipper å skru fast en diger kompressor på utsiden av huset og montere en kjøleenhet inne. Hullet i veggen man må lage for å koble sammen disse er også overflødig.
Men å kalle anleggene «portable» er likevel en sterk overdrivelse. Air-conditioneren kan flyttes ved hjelp av hjula på undersiden, men er nok nærmere en vaskemaskin enn den er en bærbar datamaskin hva gjelder portabilitet.
Ser man bort fra slangen på baksiden av enheten, er det lite som gjør stua til skamme. Funksjonene er som man kan forvente fra et air-conditioneranlegg:
- Fan - En kraftig vifte, uten kjøling. Nyttig dersom du sitter nær anlegget.
- Cold - Blåser kald luft inn i rommet. Her kan du velge selv hvor kraftig viften skal være.
- Auto - Kjøler ned rommet til ønsket temperatur. Her velger maskinen selv hvor kraftig viften skal være.
- Dry - Tørker ut luften i rommet med 1.2 liter i timen, ifølge spesifikasjonene.
Den inneholder en termostat som styres fra en fjernkontroll eller på enheten selv. Denne kan stilles mellom 17 og 30 grader.
Tu.no påpeker at manfår både vifte og kompressor inn i stua, hvilket blir mye bråk. Det er rett og slett ubehagelig å oppholde seg i rommet når den står på, uavhengig av viftestyrke.
Produsenten oppgir selv støy på 65 desibel. Tu.no vil sammenligne støyen fra den høyeste vifteinnstillingen med 2-3 kjøkkenvifter på full effekt.
Det blir ikke støyfritt på utsiden av huset heller. Enheten flytter 370 kubikkmeter luft i timen ut avtrekksslangen, som gir et plagsomt sus utenfor vinduet.
Som andre portable air-conditionere må denne vedlikeholdes. Enheten må tømmes for vann og to støvfiltre må renskes ut regelmessig.
Artikkelen fremstår like mye en test av portable air-conditionere som konsept, som den blir en test av Sandstrøms modell.
Det gjøres en sammenligning mellom Sandtrøm SAC12C13E med en fra Wilfa, modeller som byr på nesten nøyaktig de samme spesifikasjonene. Evnen til å flytte luft og kjøle ned er lik, begge går ned til 17 grader og begge oppgir et desibelnivå på 65.
"Selv om modellen vi har testet får jobben gjort, tar det en god stund å kjøle ned et rom. I tillegg støyer den, og trekker voldsomt med strøm. Dersom du er sensitiv for bråk kan du bare glemme å gå til innkjøp av denne" skriver tu.no og konkluderer med at de færreste trenger en maskin som dette i hjemmet sitt i Norge.
Les hele artikkelen og testen på tu.no