- Essensen i utviklingen av teknologien er forkjøling av avtrekksluften før varmeveksleren, som øker effektiviteten i den naturlige kjøleprosessen med nesten 100%. Med denne metoden senkes friskluftstemperaturen ytterligere ca 2K, og ved standard beregningsgrunnlag kan tilluftstemperatur legges til 18°C. Dette gir en økning i kjøleeffekten på inntil 33% ved en gjennomsnittlig romtemperatur på 26°C, skriver Menerga i en melding.
Adconair-aggregatene med motstrømsveksler, kan med den nye avtrekksforkjølingen, senke friskluftstemperaturen med mer enn 16K. Dette gjør aggregatene til et fullverdig energibesparende alternativ til konvensjonelle anlegg, skriver selskapet videre.
Menerga tilbyr den nye teknologien som opsjon fra våren 2014.
Patentet referer til et system i den adiabatiske fordampningskjølingen, hvor avtrekksluften befuktes direkte i varmeveksler over dyser. Her blir ufordampet vann fanget opp i et trau og ført tilbake til dysene igjen. Fra dette kretsløpet er det gjort en forgrening, som sørger for kjøling av avtrekksluften før den når veksleren og der blir befuktet. Som følge av forkjølingen synker altså den nedre grensetemperaturen, som kan oppnås ved fordampningskjøling.
- Det øker effekten på fordampningskjølingen markant.Ved standard beregningsgrunnlag oppnås på denne måten en tilluftstemperatur, som tilsvarer den nedre grenseverdien til avtrekksluften. Dette gir oss da en virkningsgrad på nesten 100 prosent, skriver Menerga.
Adconair-aggregatene med motstrømsveksler, kan med den nye avtrekksforkjølingen, senke friskluftstemperaturen med mer enn 16K
Menerga har tatt patent på ny teknologi innen fordampningskjøling
Menerga GmbH har utviklet og tatt patent på en ny teknologi for optimalisering av indirekte adiabatisk fordampningskjøling. Kjernen i dette er forkjøling av avtrekksluften før varmeveksleren, som øker effektiviteten i den naturlige kjøleprosessen vesentlig.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover