Mens inneklima i private barneskoler må godkjennes av Fylkesmannen kan kommunene selv godkjenne egne skoler i kommunen, uten innblanding utenfra. Nå krever FrP endringer i lovgivningen.

- På samme måte som det ville vært uheldig om private skoler skulle kontrollere seg selv er det uheldig at kommunale skoler gjør det, sier Gjermund Hagesæter til Vvsforum. 
Hagesæter kommer nå til å sende et skriftlig spørsmål til kommunalministeren der han ber om at hun tar initiativ til at også kommunale skoler blir underlagt uavhengig kontroll.

Hagesæter er 1. nestleder Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget og har registrert at det er store mangler ved barnskolenes inneklima her i landet.

Må dokumentere

Da leder Lise Holman i fjor skulle åpne CIS, en ny engelskspråklig privat barneskole i Fredrikstad måtte ventilasjonsanlegget og inneklimaet godkjennes av kommunens avdeling for Miljørettet Helsevern. Etter gjennomgang, målinger og beregninger utført av konsulentselskapet Rambøll måtte ventilasjonsanlegget oppgraderes. 

De totale kostnadene beløp seg på nesten en million kroner.

Som siste instans var det Fylkesmannen som godkjente bygningene og ga tillatelse til undervisning.

- Det er bra at private skoler må dokumentere at alt er i orden før de får tillatelse til å undervise. Inneklima er viktig for læringsmiljøet og arbeidsmiljøet til lærerne. Men jeg ser ikke noen grunn til at barn i offentlige skoler ikke skal ha samme krav til innelufta og at det derfor skal behandles på en annen måte, sier Hagesæter.


Hagesæter synes det bør være like strengt med tillatelse til å drive undervisning for kommunale som det er for private skoler.

- Her bør det være likhet for loven og eller annen form for sanksjon overfor kommunale skoler og kommuner slik at de blir presset til å følge opp pålegg, og dette bør komme fra Fylkesmannen, slik det er for private, sier Hagesæter til Vvsforum.

Sjekker bare private
Ved Fylkesmannens Barnehage og Utdanningsavdeling i Østfold bekreftes det at man kun beskjeftiger seg ved private barneskoler, mens kommunene tar seg av sine egne.

Dette er slik loven er utformet.


- Vår godkjenning av private skolebygg går på en rekke forhold, både av formelle og fysiske krav, sier utdanningsdirektør Dag Løken, ved Barnehage og Utdanningsavdelingen ved Fylkesmannen i Østfold til Vvsforum.


Fylkesmannen sjekker at alle kommunale instanser er forelagt planene slik loven sier og at alle hensyn er tatt, dette gjelder brannvern, miljørettet helsevern, om lokalilteten er egnet for pedagogisk virksomhet, om bygningsmassen er samlet slik at det kan forstås som en skole osv. 

osv.

- Her er det en rekke krav og inneklimaet er naturligvis veldig viktig for læringsmiljøet, sier Løken.