God ventilasjon handler om å velge det rimeligste anlegget som passer til jobben, og drive det mest mulig energieffektivt. Dette er imidlertid ikke alltid like enkelt å få til i praksis.

- En av utfordring er at produsentene oppgir ytelse og tekniske opplysninger satt ut fra ulike rammbetingelser og forutsetninger. Hvis ikke betingelsene er like er det nesten umulig å sammenligne, sier Mats Eriksson i VKE, som har tatt initiativ til en bred kunnskapsheving på dette feltet.

Eriksson trekker en sammenligning med bilbransjen: Skal man oppgi bensinforbruket for en bilmodell må man legge en rekke forhold til grunn: Vind, lufttrykk, lufttemperatur, vei-temperatur, type dekk, hvor full tanken er osv. I tillegg er det svært avhengig av sjåføren, hans vekt, ferdigheter og erfaring.

På toppen av dette kan det vise seg at forbruket endrer seg stort på tre forsøk, og ulike biler av samme utgave. Skal man velge gjennomsnitt, eller beste..?

Grundig arbeid
Det samme gjelder for ventilasjonsanlegg, ifølge Eriksson, som for eksempel viser til at det har vært tradisjon for å sammenligne anleggene utfra maks dimensjonerende kapasitet. Men hva om mesteparten av driften foregår på 40 % av maks kapasitet, da vil kanskje et mindre anlegg likevel være mer energieffektivt..

- Som i tilfellet med bil vil energiforbruket avhenge av hvordan ventilasjonen kjøres. Er det bare fem dager i året at det går på maks? Er det stor variasjon, og hvor er middel-driftspunktet? I tillegg handler det mye om hvordan bygget innredes og brukes, om antall mennesker, vindusflater, utetemperatur, vind, osv. stemmer med det som er oppgitt. Her er det mange variable, og vi forsøker nå å identifisere de viktigste, slik at folk kan gjøre bedre valg, sier Eriksson.

Det er SINTEF i Oslo, ved Peter G. Schild, som utfører prosjektet, som etter alt å dømme vil resultere i en enn bedre standard som kan bidra til at flere oppgir ytelse med samme referanser.

- Målet er å få til en revisjon av Tillegg H til NS 3031, som nå er til prehøring hos utvalgte bransjefolk. Det reviderte tillegget beskriver hvordan man beregner bygninger med behovsstyring, og skal også føre til mer harmonisert produktdokumentasjon fra de ulike aggregatleverandører, sier Schild til Vvsforum.

Bedre drift
Et annet prosjekt man snart er ferdig med er å identifisere tiltak som kan gi bedre drift av ventilasjonsanlegg. ReDuCeVentilation, som prosjektet heter, er dermed Klima-bransjens eget FoU-prosjekt som skal utvikle og formidle løsninger som gir velfungerende og ressursoptimal behovsstyrt ventilasjon. Prosjektet er fokusert mot skoler, men resultatene vil ha relevans for alle bygningskategorier.

- Det er jo ingen vits å skifte ut luft eller varme opp et rom når ingen er til stede. Innen behovsstyrt ventilasjon er det mye å hente, her må jeg si at bransjen er blitt dyktig de siste årene, men det handler også om kostnader. Ikke alle installasjoner er lønnsomme, og målet med prosjektet reDuCe er å se på mulighetene i  et større perspektiv, sier Eriksson, som viser til at når kravene skjerpes er det naturlig å bidra til klarhet og fornuft, ved å klarlegge og øke kompetansen om disse forholdene

Et viktig punkt i denne sammenheng er også energioppfølging. I en rekke eldre anlegg er det meget komplisert å få på plass utstyr for energioppfølging.

- Den ene siden av dette er teknisk, og de andre er brukeradferd og teknologi, variasjonen i bruken av ulike bygg kan være enorm, og ser man på dimensjonerende forutsetninger for ventilasjonen er det enorme forskjeller etter bruken. Her er det behov for å klarlegge slike forhold enda mer detaljert på forhånd, derfor er denne kunnskapen viktig, sier Eriksson.