Dette er løst med et ventilasjonsaggregat med en høyeffektiv passiv varmegjenvinner, der man har lagt en varmepumpe på avkastluften. Energien sendes til varmtvannsbereder som ved en luft til vann varmepumpe.

- Systemet heter Compact P og er også bygget for å kunne ta i mot varme fra både solfanger og varmepumpe. Eller for den saks skyld kobles mot gulvvarme, forteller Per-Erik Hansen, ved Nilan Norge i Råde.

Kompakt

Compact P er modulbasert, man kan velge EL-kassett, luft/ vann varmepumpe eller væske/ vann varmepumpe som tilvalg for oppvarming med vannbåren varme

Nilans varmeaggregat blir av Hansen betegnet som en kompakt og effektiv energisparemaskin og det er meritterende for Nilan at Brødrene Dahl for ca. et år siden plukket dette ut som satsingsprodukt for tider som skal komme.

Nå ser det ut til man har satset riktig, siden stadig flere synes et slikt system passer perfekt inn. 

- Det er meget kompakt, det tar litt mer enn en halv kvadratmeter gulvplass, og innsparingen starter naturligvis allerede med det beskjedne plassbehovet, forteller Hansen, som opplever økende interesse, både fra prosjekter med nybygg og oppgradering.

- Ser man hele energiomsetningen i huset under ett, er dette en god løsning, og fordelen er at man har et eget system, der man selv kan prioritere og høste fordeler, sier Hansen til Vvsforum.

Systemet kvalifiserer til de nye kravene om fornybar andel til varmtvann og varmegjenvinning.

Passivhus prosjekter
Det siste byggeprosjektet som nylig har gått in for Nilan Compact P energi og ventilasjonssystem er Liverud utbyggingen, som blir Norges hittil største passivhus utbygging. 

- På Liverud går vi enda et skritt videre fra det som er vanlig, systemet har også en integrert EL-kassett til vannbåren gulvvarme, dermed er alt samlet i en sentral, forteller Hansen. Nettopp at man får et totalt integrert anlegg er hovedgrunnen til at de fleste faller for Nilan systemet, der man utnytter energien til siste kilowatt.  

At systemet omtrent ikke slipper ut noe varme, selv etter varmevekslerne, imponerer mange. Avkastlufta blir jo som regel “kasta”, men det gjør det ikke med Compact P, og det gjør at luft/ vann – varmepumpen får meget gode arbeidsforhold.

- Vi vet jo alle hvor lite det er å hente når temperaturen ute faller, her sparer vi energi timer for time, sier Hansen.

Ikke kjøp ute
Nilan Compact P har vært en stor suksess i Europa men Hansen advarer folk mot å kjøpe anlegget i utlandet og ta det inn til Norge, her kan man få store problemer på sikt.

- Vannet i Norge er mer aggressivt, man kommer ikke utenom rustfri bereder, det er gammel kunnskap, og noe vi bygger inn som standard i alt som selges av Nilan Norge, det gjør anlegget litt mer kostbart, men noe annet er ikke gjennomførbart, sier han.

Compact P er modulbasert, man kan velge EL-kassett, luft/ vann varmepumpe eller væske/ vann varmepumpe som tilvalg for oppvarming med vannbåren varme. Alt fullintegrert i det samme kabinettet på 60x90cm.

Pene tall
For å bygge et system av gode komponenter har den danske produsenten brukt mange år og testet ulike teknologier.

- Temperaturvirkningsgraden på den passive veksleren ligger på 83 – 95% (avhengig av luftmengde), i tillegg kommer varmepumpedelen, forteller Hansen, som er varsom med å gi nøyaktige tall på den fornybare andelen på netto varmebehov. Dette avhenger veldig av boligens varmetapstall og areal forøvrig, men i leiligheter viser beregninger på fornybar andel helt opp mot 80% energigjenvinning i passivhusbygg. Flere velger å kombinere energisystemet med varmepumpe og solvarme, som den rustfrie integrerte berederen, produsert av Oso, er tilrettelagt for. Ved mye sol ute vil dermed berederen få nok varme herfra «gratis».  Her er alt gjort med øye for energiutnyttelse: Solvarmespiralen er plassert nederst i berederen mens det elektriske elementet er på toppen. Hansen legger til at varmtvannsberederen er skumisolert for minst mulig varmetap.

Flere tilvalg
Som tilvalg kan systemet utvides med en ekstra bereder (Nilan SHW) til større varmtvannsbehov. Denne er utstyrt med varmespiraler for tilslutning til varmepumpe og solfanger eller andre varmekilder. 

- Enten man bruker eksterne varmekilder, eller integrerte løsninger som nevnt tidligere, vil varmen fra huset eller leiligheten bli godt ivaretatt av systemet, påpeker Hansen.

Aggregatet er et av få kompaktaggregater som er passivhussertifisert av det tyske Passivhaus Institut, PHI. Systemet kommer i to utgaver med luftmengdekapasitet på 320 eller 415 kubikkmeter per time.

- Aggregatet er meget plasseringsvennlig, designet er delikat hvitt og kan stå på et vaskerom eller bad, forteller Per-Erik Hansen, ved Nilan Norge i Råde.

Miljøvinner
Nilan er  en dansk spesialbedrift innen ventilasjons- og varmepumpeteknologi, har –som en del av det franske Team Rhône Alpes – vunnet Solar Decathlon 2012, en internasjonal konkurranse om energismart husbygging. Triumfen er for øvrig Nilans tredje, bedriften var med på vinnerlaget i Solar Decathlon også i 2007 og 2009.

- Den danske løsningen er nyskapende på den måten at ventilasjon, varmegjenvinning, varmtvann, oppvarming og kjøling er samlet i ett. Det gir en suveren energiutnyttelse i både oppvarmings- og kjølesituasjoner – og skaper samtidig et enestående inneklima. Takket være de beskjedne plasskravene kan anlegget benyttes både i leiligheter og i alle typer eneboliger, forteller Hansen.