Der forholdene ligger til rette kan man i stedet benytte seg av lokal ventilasjon, også kalt desentral ventilasjon, med gode resultater. 
Prinsippet går ut på å hente luften direkte utenfra, filtrere og varmeveksle den mot inneluft. En forutsetning er naturligvis at man har yttervegg tilgjengelig, adgang over taket.
Se på bygningen
Muligheten for å ta i bruk desentral ventilasjon bestemmes av bygningenes beskaffenhet. Ved oppgradering av ventilasjon til moderne krav, særlig i eldre bygg, kan det være svært vanskelig å finne plass til et sentralt ventilasjonsanlegg og store luftekanaler. Det kan også være store interne transportavstander for luften eller bygningsmessig krevende å bygge alle kanaler innvendig i bygget.
Økende krav til energieffektivitet, med tettere bygg og dermed transport av enda større luftvolumer og medfører også at man gjerne må ha store anlegg - som er kostbare å bygge og installere. Da kan det være interessant å vurdere i stedet å ha ett eller flere desentrale ventilasjonsanlegg.
Både i Norge og Sverige, men særlig på kontinentet er desentral ventilasjon ofte en foretrukket løsning ved forbedring av inneklima i eksisterende bygninger.

Saken fortsetter under bildet:
- Hovedfordelen er naturligvis at man henter luften rett utenfra. Dermed blir det lite energikrevende å få den inn. I tillegg er det bygningsmessig i mange tilfeller enklere og selvfølgelig da også rimeligere å velge desentral ventilasjon enn å bygge et sentralanlegg, sier Claus Pasgaard ved selskapet Airmaster i Danmark til Vvs-forum.
Kort installasjonstid med enkel montasje på yttervegg og gjennomboring for frisk luft og avkast med lave investeringskostnader er viktige årsaker til at desentral ventilasjon foretrekkes.
Lavt energiforbruk
- Anleggenes oppgave er naturligvis å sørge for frisk luft etter behov. Tilførsel av ny luft styres av sensorer som måler på karbondioksyd eller alfa, forklarer Pasgaard. Siden ventilasjonen er behovsstyrt vil den alltid arbeidet etter behovet for luft i det gjeldende rom.
Varmevekslerteknologien ved systemet er basert på motstrømsprinsippet og har en energieffektivitet på omkring 85 %, ifølge Pasgaard. Tar man med forvarmere og den turtallsregulerbare likestrømsviften med i regnestykket ligger den totale energieffektiviteten på over 80 % på årsbasis.
Anleggene kommer i ulike størrelser, og kan betjene rom fra 10 til 150 kvm, eksempelvis klasserom eller kontorer. Motstrømsveksleren som inngår er EN 308 norm godkjent. 
 Airmaster har eksistert i 20 år men det er særlig etter at man fikk på plass de nye varmevekslerne med motstrømsprinsipp at interessen har skutt fart.
- I gamle dager kunne man åpne vinduet og lufte etter behov, det kan man ikke lenger. Du kan godt betrakte Airmaster som en energisparende erstatning, sier Pasggard som peker på at anleggene vise til en SFP- energieffektivitet på under 1, mens sentrale anlegg ligger på det dobbelte. Gjenvinningsgraden på energi er også 20-25 % høyere.
Airmaster ønsker seg flere forhandlere i Norge og i denne forbindelse kommer danskene til VVS-dagene for å fortelle om sine produkter.
Desentral ventilasjon
Ved oppgradering av inneklima på skoler og barnehager er det ikke alltid at en sentral enhet er den eneste - eller den beste løsningen.God ventilasjon kan også bygges uten kanaler eller sentral.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover