Dette fører til forvirring og unødvendige noterte avvik. Det eneste som fungerer bra er trolig selve papirflyten.

Sekretariatsleder i Byggkeramikkforeningen, Arne Nesje
Feil normer
Etter at det ble krav om uavhengig kontroll av eneboliger og fritidsboliger med mer enn en boenhet i tiltaksklasse 1 har det vært en rekke problemer med at kontrollørene ikke bruker riktige normverk.
- De som kontrollerer skiller ofte ikke mellom lovpålagte krav etter TEK 10 og andre bransjeregler eller normer, påpeker Arne Nesje, sekretariatsleder  for Byggkeramikkforeningen.

Flere av kontrollørene tror de skal sjekke etter Våtromsnormen, men dette er ikke et myndighetskrav, det er en frivillig bransjestandard som skal være kontraktfestet for å gjelde.

Tilbakemeldinger
Foreningen får stadig tilbakemeldinger via sine medlemmer samt fra tiltakshavere, prosjekterende og håndverkere om hvilke erfaringer man har. Hovedinntrykket er at ordningen ennå ikke har funnet sin form.
- Kontrollforetakene tolker reglene forskjellig både for hva som skal kontrolleres og hva som er avvik. Håndverkerne er også meget usikre på hvilke krav de blir kontrollert etter. Prosjekterende er usikre på hvilke krav som gjelder for å innfri myndighetskravene. Materialleverandørene er usikre på hva som kreves av dem med hensyn til samhørighetsdokumentasjon, sier Nesje.

Troverdiget
Foreningen har undersøkt hva som tas opp på de kursene som holdes for sertifisering av bedrifter som søker sentral godkjenning for uavhengig kontroll. Mye tyder på at det her trengs en avklaring av de tekniske kravene knyttet til selve kontrollfunksjonen på stedet.
Han tar til orde for at Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) sammen med sentrale aktører i bransjen må på banen og presisere praksisen. Hvis ikke så mister ordningen troverdighet, og de som betaler for den føler seg lurt.

Tre normer
En rekke håndverkere og virksomheter har opplevd frustrasjon i møte med de som skal kontrollere. Mens noen av kontrollørene bruker TEK10 bruker andre veiledningen som underlag. En del bruker også Våtromsnormen i offentlig kontroll, til tross for at dette er en frivillig bransjestandard.
- Direktoratet har laget klare regler for papirflyt, avvik og lukking av avvik, og kommunal involvering. En av utfordringene tror jeg er at DIBK ikke fra starten av var engasjert i eller hadde kontroll med kursene som ble holdt. Kontrollører går på kurs  på ulike steder og med ulike arrangører, og selvfølgelig kan det danne seg ulike oppfatninger av et regelverk. Jeg er forsåvidt glad for at det finnes offentlige retningslinjer og standarder, men uten klar tolkning av innholdet kan det bli betydelige problemer, sier Nesje.

Fall i dusj
Et av problemene man ofte møter er krav til fall på golvet mot dusj, der TEK 10 sier en ting, veiledningen til TEK 10 er mer presis, og Våtromsnormen er enda mer spesifikk.
- Det er på tide noen sier hva som er kravet, og som ofte ellers bør man ikke lage krav uten å kjenne til praktisk moderne byggeskikk. Et krav skal ikke være så firkantet at det ikke åpner for gode løsninger som folk vil ha. Eksempelvis er det fullt mulig å bruke store fliser på golvet og samtidig innfri fallkravene.  Og kontrollørene må kjenne  begrensninger for jobben de betales for, sier Nesje.

Saken fortsetter under bildet:

I moderne bad finnes mange måter å lage fall på.

Henger seg opp
En vanlig misforståelse som er ute og går, er at et av de forholdene de skal kontrollere er om det "er bygget som det er prosjektert". For eksempel er det prosjektert ut fra krav i Våtromsnormen med hensyn til løsninger og materialvalg. Kontrollører har i enkelte tilfeller hengt seg opp i detaljer  i henhold til slike krav. 
Da kontrolleres et  privatrettslig anliggende mellom tiltakshaver og utførende, mens kontrollørene som utførere uavhengig kontroll egentlig skal holde seg til offentlige normer og krav.
 
*Uavhengig kontroll ble innført for bygging av våtrom i boliger og fritidsboliger over 100m2 og skulle gjelde for byggeanmeldte tiltak etter 01.01.2013. 

Byggkeramikkforeningen  utarbeider nå " fallatlas" som viser oppbygging av flisgolv som innfrir fallkravene.



For mer info se fagartiker: www.byggkeramikkforeningen.no