- Det å unngå skader ved transport og lagring er en utfordring, men det er også utfordringer rundt selve monteringsjobben og den dagen slike bad skal moderniseres, opplyser Vidar Wold i VW Consult AS til www.vvsforum.no

I øyeblikket har ca. 10 produsenter av våtromskabiner godkjenning fra SINTEF Byggforsk. I følge Vidar Wold leverer disse produsentene våtromskabiner av god kvalitet md hensyn til vanntetthet og materialvalg.

Få sprekkdannelser
- Hva med sprekkdannelser og annet som kan oppstå?
- Sprekkdannelser i hjørner og overganger tak/vegg og vegg/gulv har forekommet på noen prosjekter, men dette har vesentlig bare vært i flisfugene, slik at membranskader er det lite av ut fra den erfaringen vi har med dette. Samtidig er det grunn til å understreke at dette var et større problem tidligere.

Bakgrunnen for problemet så å si er løst, kommer av at de godkjente produsentene har forsterket og utbedret konstruksjonen, samt tettesjiktet.
- Det har også forekommet monteringsfeil som skjev plassering, påpeker Wold.

Vidar Wold i VW Consult AS henviser til prosjekter som er ca. 10 år gamle, hvor fire-fem gulv har blitt utbedret av totalt 60 kabiner. Fall mot sluk, slik TEK beskriver, er det noen produsenter som ikke har oppfylt.

Må demontere hele
I følge Vidar Wold er det viktig at våtromskabinene monteres med sjaktløsning, slik at de for tilgjengelighet og for å sikre mot lekkasjer (lekkasjevarsling). Her viser det deg nok at det er utført en del løsninger som ikke oppfyller kravene i forskriften.

- Videre er det en stor utfordring ved utbedring av nettopp lekkasjer samt ved modernisering og ombygging. Man må nok i de fleste tilfeller kalkulere med at hele kabinen må demonteres ved modernisering. Andre krav som man må ivareta er sikring mot brann i boliger/blokker med flere boenheter, sier Vidar Wold i VW Consult.