Siden 2007 har det vært et spesielt fokus på å stramme inn rammene for energibruk i boliger ved å redusere varmetapet gjennom klimaskjermen, varmegjenvinning av ventilasjon og mer effektiv generering av varme. Det er altså de tekniske rammene som er optimalisert. Lite fokus har vært på brukeren.
Dette innlegget er skrevet av Bjørge Sandberg-Kristoffersen, energirådgiver hos Energibygg AS, med bakgrunn i deres erfaringer med private boligeiere, og de forventningene politikere og markedsaktører har til måloppnåelse i forbindelse med 10TWh reduksjon i energibruken i bygningsmassen innen 2030.
Den siste innstrammingen i byggeforskriften skal legge til rette for bygg som er 20-25% mer energieffektive enn tidligere (1). I 2020 kommer mest sannsynlig nesten-nullenergi begrepet inn i forskriften. Et foreløpig forslag til definisjon på et «nesten nullenergibygg» er at energibruken skal være 70% lavere enn for et TEK10-hus. Dette er et av flere tiltak for å redusere energibruken i bygg med 10TWh innen 2030.
Hvorfor bruke mindre?
Fordelen med å bruke mindre energi i boliger er tredelt. Mindre forbruk gir mer elektrisitet der den bør brukes; i industri og transport. Lavt energiforbruk er også nedbetaling for økonomiske investeringer i boligen, og for klimagassutslipp knyttet til bygging og drift av boligen.
Den totale energibruken er lavere i nye boliger enn i eldre, nesten uansett hvor romersk du velger å leve (2). Det kan faktisk virke som at dette er en motiverende faktor for ikke å bry seg om energibruken. Forskning viser at mange forventer lettere bekledning, fryder seg over økt komfort og lavere energibruk relativt til hva man har erfart i tidligere boliger (3).
Noen ganger kommer argumentet om at siden energibruken i nye boliger uansett er lavere enn før, så er det ikke så nøye at faktisk energibruk er høyere enn beregnet. Politikere har lagt føringer, bransjer har omstilt seg, produkter utvikles og forbrukere har brukt pengene sine. Dette skjer innenfor industri, transport, kommunikasjon, mat- og byggenæringen. Et enormt maskineri er satt i bevegelse for å sørge for at ressursbruken vår blir mer hensiktsmessig og miljøvennlig.
Klimagassregnskapet
I 2016 utførte Asplan Viak, på bestilling fra Riksantikvaren, en klimagassberegning av utslipp knyttet til min egen bolig, Villa Dammen (4). Formålet var å se hvilke utslipp som var knyttet til;
- å videreføre drift av en enebolig fra 1936 med luft-luft varmepumpe og parafinkaminer
- skånsomme oppgraderingstiltak (etterisolering av loft og gulv mot kjeller, gråvannsvarmegjenvinning, varmemagasinerende masseovn med varming av vann)
- en referansesituasjon med rivning av originalbygg og bygging av ny bolig etter TEK16 (elektrisk og ved oppvarming). Sammenlignet med det høyere forbruket til oppvarming i «det gamle huset», er det lave energibehovet TEK16-husets kapital i nedbetalingen av klimagassutslippet ved bygging. Det interessante her er derfor å sammenlikne nedbetalingstiden for utslipp i scenarioene. Med ved som klimanøytral energikilde er mesteparten av CO2-utslippene knyttet til fossil oppvarming, og materialbruk til bygging og vedlikehold.[/caption]
- Plutselig emosjonell oppvåkning. Av en eller annen grunn blir «den rette» handlingen viktig. Dette kan også slå andre veien; «strømprisen er så lav, hvorfor bry seg om lyset står på litt ekstra!»
- Du får økt oversikt og kompetanse om hvordan boligen eller en varmepumpe fungerer, og handlingen gir en opplevd gevinst, f.eks. økt komfort. Vi liker ikke utstyr vi finner forvirrende. Da setter vi oss heller ikke inn i hvordan det skal brukes.
- En aha-opplevelse gitt av noen du stoler på. Det kan være familie, en reportasje i favorittmagasinet eller strømregningen din.
- https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-25-20152016/id2482952/sec1
- Alexander Borg; Relationships Between Measured and Calculated Energy Demand in the Norwegian Dwelling Stock. NTNU, 2015
- Evaluering av boliger med lavt energibehov (EBLE) samlerapport, s.45
- https://www.asplanviak.no/aktuelt/2017/04/26/gamle-hus-kan-vaere-like-klimavennlige-som-nye-viser-rapport-fra-asplan-viak/
- https://www.scientificamerican.com/article/girl-scouts-teach-parents-how-to-cut-energy-use/
- Marthe Arnesen; Saving energy through culture. A multidisciplinary model for analyzing energy culture applied to Norwegian empirical evidence. NTNU, 2013
- https://e24.no/privat/stroempriser/ny-ssb-rapport-her-har-vi-tredoblet-stroemforbruket/24328829
- Ann Christin Bøeng og Magne Holstad; Fakta om energi. Utviklingen av energibruk i Norge. SSB, 2013, figur 4.5
- Evaluering av boliger med lavt energibehov (EBLE) samlerapport, s.49
- Renate Svendsen; Smarte strømmålere (AMS) og forbrukeradferd: Er det sannsynlig at norske forbrukere vil endre strømforbruk ved innføring av AMS-måler? UiA, 2014