”Jeg vil og jeg vil, og får det til!” Dette kan være en rett beskrivelse av mange ungdommer som satser på en bred, faglig fremtid. VVSforum har tidligere skrevet om flere yngre mennesker med ambisjoner i yrkeskarrieren.
Igjen en ung mann med fremtidsvyer; Stian Mostue Hanssen, systemkonsulent BIM/VVS/EL, NTI CADcenter AS i Sandvika, nå med formelt utdannet tittel fagskoleingeniør, etter 3 ½ år på Fagskolen Oslo Akershus.
Han er elektrikeren som fattet interesse for CAD og BIM. CAD står for Computer Aided Design, ofte også uttrykt på norsk som DAK - Dataassistert konstruksjon. Dette er konstruksjon og teknisk tegning som utføres ved hjelp av datamaskinbaserte programvarer og redskaper. Slike programmer brukes av ingeniører, arkitekter og andre designere innen ulike industrier og fag, blant annet innen bygg og anlegg. BIM står for Bygningsinformasjonsmodellering eller på engelsk; building information modeling og er digitale modeller av et bygg. BIM er ment som kjernen i en samarbeidsmodell mellom byggherre, entreprenør, elektrikere, rørleggere, vedlikeholdere og offentlige myndigheter både under selve byggeprosessen og senere gjennom hele bygningens levetid, til og med eventuell rivning og gjenvinning av materialer, begge definisjoner beskrevet i Wikipedia.
-Jeg har alltid vært interessert i teknikk, og noe tilfeldig ble jeg utdannet elektriker. Jeg jobbet med dette i 10 år med fagbrev. Det tok på fysisk, mange unaturlige arbeidsposisjoner og det gikk hardt utover både knær og skuldre. Så oppdaget jeg tegninger med BIM, og fant dette interessant, forteller Stian.
Det var da det begynte å rulle. Han startet på Fagskolen Oslo Akershus, med ett år på BIM-teknikeren. Så begynte han fulltid hos NTI CADcenter AS i Sandvika, mest mot VVS, rør, varme og ventilasjon, og samtidig gikk i gang med KEM-studiene- Klima, Energi og Miljø i 3 ½ år, på kveld og helger. Og samtidig nybakt pappa to ganger i løpet av denne tiden. Dette siste en egen historie i Stians liv.
-Det ble en bratt læringskurve på Fagskolen, blant annet fordi jeg hadde begrenset erfaring med PC. Men det gikk fint med stor iver i klassen og entusiasme hos lærere. Jeg lærte mye på kort tid. Givende, sier Stian.
Studiene startet med med å lære programmer. Så fikk de prosjekter som skulle løses. Prosjekter kom fra blant annet rådgivere og entreprenører som hadde noe som skulle bygges.
Jobben hos NTI CADcenter er blant annet å kjøre kurs for kunder, drive brukerstøtte og delta i forskjellige oppdrag som selskapet får.
- Pluss at jeg er lærer på Fagskolen Oslo Akershus, på dagtid med tema elkraft, på oppdrag gjennom arbeidsgiver, legger han til.
Stian mener at BIM er en utvikling som ikke stopper. Kundene vil ha mer og mer detaljer rundt bygget sitt før de setter i gang. De vil ha beregninger og visualisering, de vil se bygget ferdig i digital form. Og i BIM kan alle fag koordineres og gir muligheter til å rette feil, løse kollisjoner mellom tekniske fag før man er i gang på byggeplassen.
-Hva er VVS-bransjens fremtid med BIM?
-Rådgivere og store ventilasjons- og rørleggerbedrifter forstår at BIM åpner for å gjennomføre prosjekter mer effektivt, særlig på større oppdrag. Fortsatt er det mange som ser på dette mer som en kostnad enn effektivisering og bedre gjennomføring. Men på små prosjekter, for eksempel eneboliger, har ikke BIM mye for seg. Derimot er det ypperlig når det skal bygges eller rehabiliteres større boligblokker.
Etter KEM-studiene føler Stian at det er flere ben å stå på, og at han kan møte ingeniører på samme nivå, at han er blitt flinkere til å diskutere fag, etter å ha fått erfaring med dette gjennom studiene.
-Det viktigste med KEM-studiene er at vi raskt forstod hvorfor det er som det er, og ikke er. På det grunnlaget diskuterte vi nye løsninger, forteller han.
-KEM - klima, energi og miljø blir viktigere og viktigere. Og gjennom studiene forstår vi hvordan dette fungerer og henger sammen. Denne bakgrunnen kombinert med BIM-kunnskaper legger til rette for en interessant yrkesmessig fremtid.
Det han synes var synd da han gikk på Fagskolen var at klassen hadde kun ei jente. – Uting, sier han om at byggebransjen ikke får drevet frem flere jenter til den utdannelsen han har bak seg. Han syntes det ble et mye bedre miljø i klassen og da det kom inn en jente, og slik blir det også på arbeidsplassene, mener han.
Så, midt oppe i alt dette faglige er historien om at han ble pappa to ganger i løpet av studiene.
I mars kom han tilbake på jobben etter den siste av to runder pappaperm, henholdsvis 14 og 10 uker.
-Særlig etter 14 uker var det slitsom å starte opp igjen, og det tok litt tid å komme i gang, men det gikk greit.
-Pappaperm er viktig, og det kan anbefales. Dette er en hyggelig tid for både pappa og barn, avslutter Stian.
Stian Mostue Hanssen: - -Rådgivere og store ventilasjons- og rørleggerbedrifter forstår at BIM åpner for å gjennomføre prosjekter mer effektivt, særlig på større oppdrag. Foto: VVSforum/Per Henriksen
Elektrikeren som satser fullt på VVS-bransjen
Han er elektrikeren som fattet interesse for CAD og BIM. Ingenting var da mer naturlig enn å ta 3 ½ år på KEM-linja ved Fagskolen Oslo Akershus og å gå dypt inn i bruken av BIM for VVS-fagene. Nå er han selv lærer både hos arbeidsgiver og ved Fagskolen.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover