Han mener at de største innsparinger får man i bygninger med høye krav til inneklima eller store variasjoner og derfor lav forutsigbarhet i utnyttelsesgrad.

- Vi er overbevist om at disse sensorene gir bedre nøyaktighet og langtidsstabilitet. Målet er jo for alle å oppnå et godt inneklima. Samtidig forbruke lavest mulig energi og pådra seg unødige driftskostnader, sier Hanserud til VVS-Forum.

- Sensorene reagerer raskt og presist, slik at et ventilasjonsanlegget (med VAV) kan styre mot optimalt inneklima med mindre enn 10 prosent overventilering. Dette kan bety full innsparing av sensoren allerede i det første driftsåret, sier han.

OptoSense utvikler og selger mikro-optiske sensorer for krevende applikasjoner innen deteksjon og måling av gasser. Produktene som er i salg måler luftkvalitet for å sikre et godt inneklima med minimal bruk av energi. Teknologien er også demonstrert innen deteksjon og måling av naturgass og medisinske anvendelser, slik som identifikasjon og måling av 5 ulike anestesigasser.

- HoloChip-teknologien som inngår i dette fyller gapet mellom filterbaserte sensorer og spektrometre for gassmåling. Dette skjer med raske, nøyaktige og stabile målinger fra en enkel og billig enhet, sier Hanserud.
HoloChip’er framstilles i sprøytestøpt plast for masseproduksjon eller i silisium for mer kritiske anvendelser.

Sensorene gir uavhengige målinger fra første minutt i drift og gjennom hele levetiden, uten spesielle oppsett eller kalibreringsrutiner. Sensorene oppgis å være vedlikeholdsfrie.

- Vi tilbyr partnere rask tilgang til sensorer for pilotinstallasjoner og testformål. Dataark og annen salgsinformasjon er tilgjengelig på forespørsel, sier Hanserud. Og legger til at OptoSense har lagt stor vekt på enkle og robuste løsninger som ikke krever spesielle kunnskaper hos installatør.

OptoSense er eid av såkornfondene ProVenture Seed (Trondheim), Alliance Venture, SINTEF og de fem ansatte.

Produktene distribueres av Johnson Controls i Norden.