Ingeniørmangelen kan bli kritisk for kommuner med prekære behov for oppgradering av vann- og avløpsnettet.
-Må få et løft
-Vann og avløp har ikke hatt så stor status, og der må vi gjøre et løft. Mange kommuner får rett og slett ikke tak i folk, og våre medlemmer støvsuger markedet etter folk med denne kompetansen, både nyutdannede og erfarne, sier Hansteen.
- Utfordringen er at de unge velger bort områder som vann og avløp selv om det er stor etterspørsel etter denne typen kompetanse. I stedet søker de seg inn mot områder der det er store planer om nyinvesteringer og der det finnes forskningsmidler, som fornybar energi, olje og gass, sier hun til finansavisen.
Lønnsstatistikk: Tilbud og etterspørsel
RIF har nylig lagt frem sin årlige lønnsstatistikk. Den viser en gjennomsnittlig lønnsvekst blant medlemsbedriftene på 3,2 prosent fra september 2010 til september 2011. Sivilingeniører tjener i gjennomsnitt 705.563 kroner, opp 3,1 prosent fra året før, mens vanlige ingeniører tjener gjennomsnittlig 602.488 kroner, som er 3,4 prosent høyere enn i fjor. Lønnsveksten er lavere enn gjennomsnittet for alle bransjer, som i samme periode lå på 3,75 prosent (SSB).
- Lønnsveksten for rådgivende ingeniører varierer i forhold til kompetanseområde og hvor attraktiv kompetansen er. Noen har mye høyere lønnsvekst, andre har mindre. Lønnsveksten reflekterer markedet. Det er snakk om tilbud og etterspørsel, sier Hansteen.