Det er Henrik Stene, produktsjef Industri/VVS/VA/Marine hos Glava AS som påpeker dette ovenfor VVS-Forum.
- Når det ikke er sirkulasjon i vannet vil isolasjonen forsinke tiden det tar før temperaturen i røret er så lav at det fryser. Ved lav eller ingen sirkulasjon i rør må det derfor i tillegg til isolering vurderes selvregulerende varmekabel for frostsikring, sier han.
Det er de minste rørdimensjonene som er mest utsatt fordi de har minst tverrsnitt.
- Husk at isolasjon ikke tilfører varme til rørene, men er en viktig bidragsyter for å ta vare på energien i mediet, slår han fast.
- Ved bruk av selvregulerende varmekabel for frostsikring vil en god isolasjonstykkelse hindre at denne står på for lenge av gangen. Isolering er en energiøkonimisk lønnsom løsning, sier produktsjefen for isolasjonsbedriften Glava.
- Unngå frosne rør og kle opp rør for å stenge kulda ute med isolasjon. Gode isolasjonsprodukter er å få i en VVS-butikk eller en rørlegger.
Fortsatt frosne rør i august
Noen steder i landet trengs det tydeligvis ekstra mye isolasjon. Tilbake til august i år har en gård på Røros vært uten vann i et halvt år, hele sommeren igjennom, på grunn av frosne vannrør.
Vannledningene til Bjørn Saksgård sin gård i Rugeldalen i Røros ligger to og en halv meter ned i bakken. De har vært frosset siden februar.
– Jeg må gå i bekken for å hente vann, og det er et godt stykke unna, sa han til NRK på sensommeren.
Han bruker hjemgården i Røros som feriested. Fjellkommunen er kjent for sine kalde årstider, men i august begynte Saksgård å få nok.
Saksgård kan måtte belage seg på flere somre uten vann. Ifølge forsker Kjetil Isaksen ved Meterologisk Institutt er ikke sommertele et uvanlig fenomen.
- Det er ikke rart om det fortsatt er frost som følger av kulden i januar og februar. Bakken er veldig avkjølt, og avhengig av jorden kan det være inntil fem meter tele enkelte steder.
Les mer om antall timer det tar før frostsprengning inntreffer for ulikerørdimensjoner og isolasjonstykkelser