YIT har fått tilskudd for å utvikle og teste en løsning basert på varmepanel i tak i kontorbygg passivhus som et alternativ til radiatorløsning.

Avtalen med Enova betinger at løsningen planlegges og prøves ut på et virkelig bygg, og vi forsøker å få dette til i forbindelse med kontorbygg i Stavanger med Base Property som byggherre.

- Enova støtter utvikling av løsningen og det er også her en forutsetning at løsningen blir brukt i et konkret byggeprosjekt. Dette er veldig spennende prosjekt som viser at vi fortsatt ligger i forkant av utviklingen av energieffektive løsninger i Norge,sier utviklingssjef for energi og teknologi i YIT, Jens Petter Burud til www.vvs-forum.no.

- Det har ikke lenger noen hensikt å plassere radiatoren ved vinduene. Nå legger vi den like godt i taket.

I passivhus er det meningen at bygget skal være ekstra godt isolert og at vinduene holder så god kvalitet at radiatorene kan bli mindre eller flyttes til andre steder i rommet. Det er dette YIT viderefører med sine strålepaneler. Strålepanelene kan også plasseres i veggen om et det er ønskelig eller mer hensiktsmessig.
YIT har som kjent sitt eget ”Klimatak” og i disse egne prosjektene er det aktuelt å integrere strålepanelet. Styringen vil i tilfelle også ligge her. Det er imidlertid grunn til å understreke at de nye strålepanelene også skal kunne benyttes i andre installasjoner.

Saken fortsetter under bildet:

Her ser vi koblingen fra tak .

- Vi legger også opp til egne snapkoblinger for det vil gjøre installasjonene enklere å håndtere. Prinsippet er basert på hageslangeprinsippet, der man plugger produktene rett i vannledningen. Dette gjør det hele mer brukervennlig ved eventuelle senere endringer i bygget, opplyser Burud.

Prøve ut på et bygg
- Hva er det mulig å spare?
- Det kan vi ikke noe konkret om nå siden prosjektet er i en tidlig fase og vi vet at det er mye av de samme installasjonene som skal til, så det er uvisst, men vi jakter helt klart på økonomiske gevinster.

Avtalen med Enova forplikter YIT til å planlegge løsningen og prøve det ut på et eget bygg. YIT jobber med å få dette til i praksis ved et kontorbygg i Stavanger, der Base Property er byggherre.

Ligger i forkant
En annen forutsetning for Enova er at de kan lage en veileder for løsningen og dette ble gjort og vist frem under ”Bygg Reis Deg”. YIT promoterte strålepanelene fra sin stand under messen.

- Dette er et veldig spennende prosjekt og det viser at vi ligger forkant av utviklingen når det gjelder energieffektive løsninger, mener utvillingssjef for energi og teknologi i YIT, Jens Petter Busterud.