– Unge i dag dusjer tre ganger så ofte og lenge som min generasjon, sier teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).

Mange ungdommer tar dessuten dusjen etter trening hjemme, i stedet for i idrettshaller og på treningsstudioer, som de gjorde tidligere, ifølge NRL.

Mer belastning i dusjen skaper konstant fukt på badet, og rørleggere over hele landet har de siste årene opplevd veldig mange fuktskader i gulv og vegger på bad.

– Ofte er det så ille at hele badet må rives og totalrenoveres, sier rørleggermester Bjørn Stensli i Varme & Bad.

Klissvått under flisene
Mange bad er ikke bygget for dagens bruk.

– På 1980-tallet ble både badekar og dusjkabinetter kastet ut av badene. De ble erstattet av fliser, som man skulle dusje på direkte. Da kreves det virkelig god fuktsikring under flisene for at det ikke skal oppstå fuktskader, sier Stensli.

Vann trenger som regel gjennom fliser, men de tåler en viss belastning før underlaget blir søkkvått.

– Jeg har opplevd at folk har brukt plastsekker som membran. Da er det bare et tidsspørsmål før det virkelig går galt, sier Stensli i Varme & Bad.

Ole Larmerud har fulgt byggebransjen siden 1970-tallet, og han forteller om mange feil.

– Dessverre ble det i flere tiår benyttet materialer som ikke har noe på et bad å gjøre. Mange benyttet tre og gips. Smøremembraner blir brukt feil, med det resultat at de sprekker opp.

Badekar in igjen
Tidligere fikk et bad som regel tid til å tørke opp mellom hver gang noen dusjet. Det skjer ikke lenger, og fuktigheten setter seg i flisene. Er membranen utett, blir det fukt i hele konstruksjonen.

Rørleggerne i Varme & Bad opplever at mye av det dårlige arbeidet som er gjort først avdekkes for fullt når badet skal renoveres.

Bjørn Stensli sier mange i dag ikke ønsker å installere dusjkabinett.

– Et bad uten dusjkabinett ser finere ut, men da er det ekstra viktig at håndverkerne følger våtromsnormen slik at det ikke er risiko for gjennomtrening av vann.

Badekarene har derimot kommet tilbake de siste årene.

– Det skyldes at badekar gir en viktig følelse av velvære og avslapping, sier rørleggermester Bjørn Stensli.

Kilde: Newswire