Norge går så det griner. Flexit går så det griner, og det gjør Flexit både i Norge og Sverige. Nærmere bestemt på Ørje og i Töcksfors, bare én mil fra hverandre.

– Vi vokste ut av lokalene her og valgte å etablere produksjon i Töcksfors i 2007, opplyser markedssjef Jon Dehli. Boligventilasjon produseres her på Ørje, de større enhetene i Sverige. Vi har hatt en salgsorganisasjon i Sverige i cirka syv år, vi kjøpte en distributør.

– Hvordan har de nye tekniske forskriftene påvirket virksomheten?
– De er en gavepakke til hele bransjen. Før måtte vi selge inn ideen om boligventilasjon, nå er det et krav. Det har bidratt til at vi økte omsetningen i 2010. I år venter vi en økning på cirka 50 millioner kroner, til cirka 350 millioner.
– Hvordan er markedet akkurat nå?
– Det er bra, men det bygges for lite. Det forventes 22 000 nye boliger i år, behovet er minst 40 000. Det vi ønsker oss nå er at boligbyggingen skal øke til det vi ser som et naturlig nivå.

Hva skjer når det gjelder produktutvikling? Vi spør Knut Skogstad, sjef for forretningsutvikling:
– Flexit er kommet langt med spesialaggregater for rehabilitering av eldre leiligheter. Ved rehabilitering legges det ofte inn et aggregat som står over komfyren. Slike aggregater må være svært stillegående, og der er vi kommet langt. Flexit er alene om å klare lydkravet på 30 dB i leiligheter.

– Nytt i Tek 10 er tallfestet krav om luftmengder, fortsetter Dehli. – Det er 1,2 kubikkmeter luft i timen per kvadratmeter i oppholdsrom. I soverom er kravet 26 kubikkmeter luft i timen per sengeplass.

– Hva med varmegjenvinnere?
– Der har det vært en sterk utvikling. Nå er det roterende gjenvinnere med 85 prosent gjenvinning som gjelder. Samtidig er viftene blitt mye mer effektive, så de ventilasjonsanleggene vi leverer i dag er ekstremt energieffektive. Det er slik kundene vil ha det, de er blitt mye mer opptatt av energibruken.

– Hvilke utfordringer stiller passivhusene ventilasjonsbransjen overfor?
– I første rekke driftssikkerhet. Det er et forhold vi er veldig opptatt av, for i tette hus må ventilasjonen fungere. Vi samarbeider med SINTEF i Trondheim om forskning og utvikling, der gjør vi blant annet tester i klimakammer.

Flexit AS har om lag 180 ansatte totalt og venter i år en omsetning på cirka 350 millioner kroner.

– Det er motiverende å arbeide med noe som er bra for trivsel og helse, og den jobben vet vi at vi gjør bra, for vi blir flittig kopiert av østeuropeiske firmaer, sier Jon Dehli. – Flexit har kommet langt siden 1974, da det hele begynte med en klappventil med snor.