Det var miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, kommunal og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som sto bak innbydelsen til møtet. Hensikten var å få økt engasjement og oppmerksomhet rundt dette viktige spørsmålet. Fra byggenæringen, presse og organisasjoner deltok over 130 personer.
40 prosent av all stasjonær energibruk skjer i bygg. Ett av temaene som kom opp var behovet for regulering og offentlig styring av krav til energieffektivisering. Alle tre ministrene kom i sine innlegg inn på denne problemstillingen.
Både pisk og gulrot nødvendig
- Alle i denne salen vet hvor viktig denne saken er, sa BNLs Ketil Lyng i sin kommentar til statsrådene.
BNL var en av fire organisasjoner som på forhånd var bedt om å komme med et kort innlegg på seminaret. Lyng lovte statsrådene at byggenæringen skal være på offensiven i denne saken. Han etterlyste imidlertid tydelige virkemidler.
- Jeg tror det er nødvendig med reguleringer, men da må dette støttes opp med virkemidler som gjør det håndterbart for næring og marked. Men det viktigste er at løsninger for lavere energibruk blir gjort lønnsomme for forbrukeren i et kortere tidsperspektiv enn i dag.
- Vi i næringen trenger et samarbeid med myndighetene slik at vi sammen kan planlegge for framtidige god energieffektive løsninger. Det er også viktig at den jevne forbruker ser seg tjent med tiltakene og påleggene som kommer.
- La oss sette oss ned sammen og meisle ut framtida for byggenæringen var Lyngs oppfordring til ministre og næring, som også etterlyste litt entusiasme for saken.
Forslag om samarbeid og løsning av utfordringen i fellesskap falt i god jord både Solheim og Kleppa.
Kompetanse avgjørende
Riis-Johansen som selv er utdannet snekker, sa han håpet fokuset på utdanning er mer energifokusert nå enn det var tidligere i håndverksfagene. - 80% av bygningen vi har i dag vil stå også i 2050. Det betyr at vi ikke bare kan fokusere på nybygg men også må se på energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse. Til det trengs det kompetanse, sa Riis-Johansen.
Kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL tok ordet og oppfordret partene til å lage et forpliktende forslag til kompetanseoppbygging både for utdanningen, for nyutdannede og etter- og videreutdanning. Han oppfordret også statsrådene til å gi Lavenergiprogrammet som nettopp er etablert for å heve kompetansen i byggenæringen, et økonomisk løft neste år, slik at de blir i stand til å spre kunnskap og kompetanse.
Kilde:bnl