Legg merke til tittelen: Generalsekretæren er blitt daglig leder, det ble vedtatt under Generalforsamlingen som ble avholdt torsdag 4. juni. Fredag var det et Landsmøte preget av stor faglig tyngde og tro på foreningens betydning i et marked som krever stadig bedre løsninger.
– Vi har gjort en snuoperasjon for å gjøre Landsmøtet mer kompakt og gi det større faglig tyngde, forteller Egeland. Det resulterte i at vi i fjor i Bergen hadde 230 deltakere, og i år tangerte dette til tross for en viss skepsis på grunn av krisen. Vår strategi fra Bergen ble viderefulgt med å ha et bredt faglig program - og det trakk folket også til Ålesund i år. Vi har som mål å bygge Landsmøtet opp til å bli det naturlige kontaktpunktet for faglig oppdatering og nettverksbygging det skal være. Vi hadde også gode internasjonale foredragsholdere, noe vi skal videreføre også til neste år når vi skal til Trondheim.
– Hva er det foreningen faglig sett er mest opptatt av, Egeland?
– Grønne løsninger er et viktig tema. Det gjelder blant annet bygningsdirektivet. En av våre utenlandske foredragsholdere var Bill Semple fra Canada. Der har han vært sentral i landets satsing på miljøsertifiseringsverktøyet LEED. Han kunne opplyse at LEED har fått amerikanske byggherrer til å stille seg i kø for å få miljøsertifikat. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) er en serie standarder for bærekraftig bygging. Også her landes er man i gang - Skanska er det første firmaet som har besluttet å bruke LEED fremover - derfor der det på tide at resten av bransjen også følger etter og at vi får formalisert dette arbeidet. Dette er og skal være bransjedrevet, opplyser Egeland. – England har et tilsvarende system som kalles BREEAM (Environmental Assessment Method For Buildings).
Sentralt i dette står hvor mye fornybar energi som brukes i bygget. Grønn byggallianse vil ha noe à la LEED, som er helt privat og strengere enn bygningsdirektivet. Det er basert på uavhengig tredjepartskontroll.
– Er bransjen god nok til å selge de beste løsningene?
– Den skal være det men det er helt klart at man ofte ikke er klar og tydelig nok. Mye av bransjen er kunderevet og vi forholder oss til et marked som i stadig større grad etterspør grønne løsninger, det tvinger våre medlemmer til å bli bedre og bedre, både hva angår produkter og rådgivertjenester. Bransjen mestrer de oppgavene den står overfor.
En av de viktigste oppgavene for foreningen er å være en nøytral stemme mot myndigheten og i det offentlige rom, og med hele bransjen i ryggen. – For å nå dette målet om å bli sterkere utad har vi det siste halvannet år bygget oss opp internt. For en måned siden ble Knut Olav Knudsen ansatt som fagsjef. Han skal jobbe mot våre 14 lokallag, ha kontakt med fagmiljøer og drive utadrettet virksomhet mot bl.a. myndighetene. Styrkingen av foreningen har resultert i at vi nå snart har 3500 medlemmer som har det til felles at de ønsker faglig oppdatering og nettverksbygging, sier daglig leder Thor-Jostein Egeland i Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening.