Fornybar energi er den store vinneren i den ferske målingen der det norske folk er spurt hvor godt inntrykk de har av 14 ulike energikilder, fordelt på åtte fornybare og seks fossile.
- Dette er ren knock-out for fornybar energi. Det er ingen tvil om hvilken energi det norske folk foretrekker at vi satser på, sier Steinar Bysveen, administrerende direktør i Energibedriftenes landsforening (EBL) i en pressemelding fra organisasjonen.
Seks av ti nordmenn er også villige til å betale minst 500 kroner i året for grønne sertifikater, dersom pengene går til å bygge ut mer fornybar energi.
– Statkraft har i lang tid tatt til orde for å etablere et norsk-svensk marked for grønne sertifikater for å sikre at det bygges ut mer fornybar energi til en lavest mulig kostnad. Undersøkelsen viser at befolkningen er beredt til å bidra, på samme måte som vi er klare til å investere i ny, fornybar energi, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft i en pressemelding fra selskapet.
Listen toppes av de åtte fornybare kildene, med vannkraft på topp. Nesten ni av ti nordmenn har et positivt inntrykk av vannkraft som energikilde. Vannkraften oppfattes som både rimelig, klimavennlig og lokalt akseptabel, viser klimabarometeret.
– Ikke minst tror jeg energibransjens samarbeid med miljøbevegelsen har vært en positiv pådriver for folks oppfatning av fornybar energi. Vi har klart å bygge en felles plattform som fremmer klimavennlige energiløsninger, og det tror jeg folk har merket seg, sier Bysveen.
De siste årene har EBL jobbet tett med blant andre Bellona og Natur og Ungdom. Kun to dager etter at EBL lanserte rapporten ”Den grønne ledertrøya”, som beskriver hvordan Norge kan møte de langsiktige klimamålene, hadde Bellona sin årskonferanse hvor de fremla en klimamelding for Norge. Begge steder ble fornybar energi fremhevet som en av de viktigste løsningene på klimautfordringene.
I vinter lansert også Bysveen, Jørgen Randers, professor ved Handelshøyskolen BI, og Sverre Aam, adm.dir. i SINTEF Energiforskning, ENKL-planen som beskriver ni tiltak som vil oppfylle de norske klimaforpliktelsene innen 2020. I rapporten het det: ”Vår hovedstrategi for å nå energi- og klimamålene er å fase ut olje og gass av Norges energibruk så raskt som mulig og erstatte den fossile energien med fornybar energi, vann- og vindkraft og bruk av biomasse – ved, flis og pellets – og avfall”.
– Tidligere har pris vært det folk først og fremst har forbundet med energibransjen. Nå kan det se ut som om bransjen har fått et løft i forhold til omdømme. Undersøkelsen viser at vannkraft nå også oppfattes som en del av fremtidens løsning, uttaler Bysveen.
– Fossile energiformer scorer systematisk lavere enn fornybar energi, selv om de renses for CO2. Bildet er helt entydig, fastslår Daniel Rees, prosjektleder for TNS Gallups Klimabarometer.
I gjennomsnitt oppnår fornybare energikilder 79 av 100 poeng, mens kull og gass med CO2-håndtering scorer bare 48 poeng. Kjernekraft får 34 poeng, mens kull og gass uten rensing får kun 23 poeng. Og vannkraften er desidert mest populær, med 87 av 100 mulige poeng.