De fleste av landets rørleggerforretninger VVS-forum har hatt kontakt med er svært skeptisk til å bygge inn prefabrikerte plastkasser omkring innebygget sisterne i veggen, på tross av at løsningen er godkjent etter TEK 10.

VVS-forum.no har nylig satt fokus på en utbredt skepsis blant flere rørleggere for prefabrikerte kasser i plast med ramme til å omslutte innebygde sisterner i vegg. Dette på tross av at slike løsninger er offentlig godkjente.
Derimot å bygge en klassisk nisje med våtromsstandard for sisternen, og som senere lukkes med vegg, er hva de fleste rørleggere er trygge på, og dermed går for.

- Jeg mener at de besluttende myndighetene i forhold til krav spesifikasjoner i TEK 10, har skapt et problem av noe som egentlig ikke har vært et problem. Vi har montert over 1000 vegghengte sisterner og aldri hatt en eneste reklamasjon. Det som skjedde på Vulkan i Oslo i den berømte siloen, er et enkeltstående tilfelle og hadde sin årsak i at her var det produksjonsfeil på selve sisternene som bidro til lekkasjene, ikke selve monteringen, sier daglig leder Roy Breivik i Rørservice VVS.
- Så min mening er at dette ikke har noe med den gamle montasjeløsningen å gjøre i det hele tatt. Det fungerte utmerket slik det var, og derfor er min oppfatning at man skaper et problem ut av noe som i utgangspunktet ikke er et problem.

Frykter vannskader
Flere rørleggerbedrifter som vvs-forum i ettertid har intervjuet deler samme bekymring. Frykten er at det ved en lekkasje kan bli betydelige vannskader dersom den prefabrikerte løsningen ikke holder tett.
- For oss handler det egentlig bare om å ha sisternen på riktig side av membranen. Og siden dette er inne i en vegg, og dermed vanskelig å følge opp over tid, ønsker vi helst ikke slike løsninger, før vi ser noe bedre enn det vi har sett hittil. Derfor går vi som regel inn for at det først bygges en nisje for sisternen, med membran og spalte nederst ut i selve rommet, sier rørlegger Stian Øvereng ved Rørservice VVS i Namsos.
Er det ikke sluk i rommet er det vanlig praksis å sette opp en lekkasjesikring med føler i tilknytning til spalten som skal lede vannet ut av det innebygde rommet.

Stoler ikke på
- Enten det er med eller uten sluk, er det vanlig å legge en membran i gulvet, siden det som regel legges fliser. Da er det ikke så mye merarbeid egentlig å få lagt membran inn i rommet der sisternen skal stå. Da blir det i praksis like sikkert som om cisterna skulle stå inne i rommet, poengterer Øvereng.

Ved Rørservice VVS i Namsos er man heller ikke tilfreds med plastikkassene som er laget for innbygging av sisterner.
- Vi gjør det på enkleste måte, det er å bygge en nisje til sisternen i veggen, av grovt treverk, kle denne innvendig etter våtromsnormen, og deretter montere inn rammen for sisternen i dette samt selve sisternen og røropplegget, sier rørlegger Stian Øvereng ved Rørservice VVS i Namsos.

Etter at alt er på plass legges for eksempel en plate og lignende foran og veggen flislegges.
- Vi lar det så si alltid være en spalte ut fra bunnen av nisjen, det kan gjøres ved at man for eksempel ikke fuger igjen slissen. Spalten som oppstår bør da være ovenfor gulvbelegg eller list, slik at en eventuell lekkasje kommer ut på gulvet og fanges opp av membranen i rommet, forklarer Stian Øvereng.
- Plastikkløsningene er så langt vi har sett ikke noe bra konsept sier rørlegger Øvereng ved Rørservice VVS i Namsos.

Tidligere saker om innebygde sisterner etter de kravene:
- Umulig å montere perfekt