- Det dreier seg om noen tilfeller i året av misbruk rundt Mester-betegnelsen, og vi får også enkelte henvendelser knyttet til manglende kompetanse, bemerker administrerende direktør i NRL, Tor Backe overfor www.vvsforum.no

Bevissthet om faget
Det at kun åtte VVS-bedrifter ble «anmeldt» til Mesterbrev i 2014, tror Tor Backe kan ha flere årsaker. Backe fremholder:
- Forhåpentligvis er det lave tallet ikke et utslag av tilfeldigheter, men at mange kunder er bevisste fagets kompleksitet og at man har respekt for vann. Folk flest skjønner hvilke fatale konsekvenser «vann på avveier» kan få.

Det lave antall saker av denne type i VVS-bransjen, er nok også et resultat av den bevisste markedsføringen om å bruke nettstedet «skikkelig rørlegger». Opprettelsen en ny klagenemnd og Mesterbrev-portalen www.kompetansesjekk.no, er også nyttige og viktige bidrag for å forhindre misbruk.

Les også: - Få tilbake autorisasjonen, mener Rørleggermester
Les også: Misbruksaker i VVS-bransjen i 2014 ble løst i minnelighet

Ikke store mørketall

- Tror du at det er store mørketall ute og går her?
- Vanskelig å si konkret, men inntrykket vårt er at det ikke er noe problem.

- Er dere i dialog med Mesterbrev om problematikken?
- Vi har god dialog med Mesterbrev i mange andre sammenhenger. Hadde dette vært et stort problem, hadde nok Mesterbrev tatt dette opp med oss.

- Hva kan ytterligere gjøres for å få antallet som misbruker «Mester» ytterligere ned?
- Informasjon til kunder og andre byggherrer er viktig. Vi kan kanskje trekke frem «skrekkeksempler» og følge opp noen konkrete saker for å statuere et eksempel.

Nett-samarbeid
Administrerende direktør, Tor Backe ser at nettet skaper utfordringer. Det er åpenbart at det tilbys tjenester fra bedrifter som ikke har de nødvendige kvalifikasjonene for å utføre VVS-arbeid. Dette er da også bakgrunnen for at NRL har inngått et samarbeid med Mittanbud.no.

- Vi har inngått samarbeidet med Mittanbud.no for å sikre boligeiere at de får riktig informasjon om kjøp av rørleggertjenester. Samtidig loses kundene over til bransjens fellesportal www.skikkeligrorlegger.no , hvor man blant annet finner alle NRLs medlemsforetak, forteller Tor Backe.