Aldri har utvalget av varmepumper vært rikere, i dag finnes nok av komponenter og utstyr som skal til for å bygge et velfungerende og da også lønnsomt varmepumpeanlegg.

- Den skorter ikke på utvalget, leverandørene er mange og dyktige. Det finnes også en del gode energiteknikere/rørleggere som gjør en god jobb, men kunnskapen varierer stort. Mitt viktigste råd til folk som vurderer å investere i varmepumpe er at de først finner en dyktig rørlegger, da vil det som regel gå bra. Varmepumpe er en investering der renten på innskuddet er energibesparelse over tid. Vi vet alle hvor mye en renteforskjell kan utgjøre over flere år, sier David Zijdemans ved Skarland press, som er en av flere foredragsholdere under Vamepumpekonferansen den 3-4 mars.

Det riktige varmepumpeanlegg
Zijdemans skal sammen med Knut Olav Knudsen holde foredrag om hvordan man skal bygge anleggene riktig, og om hvordan anlegget i ettertid skal justeres inn. Man vil også belyse de økonomiske sidene.
- Det finnes ikke to like hus. Et varmepumpeanlegg må tilpasses, bygges og stilles inn riktig, sier Zijdemans.

Zijdemans har sett utallige eksempler på boligvarmepumper som går med en årsvarmefaktor mellom 1 og 2, som innebærer bare 0-50 % besparelse i energiforbruk, og samtidig får kompressorhavari etter 5 år.
-Det er lite lønnsomt! Hvorfor skjer sånt? Hvor ligger feilen? Det skal vi snakke mye om, sier han.
Med relativt enkle grep kan den samme varmepumpa faktisk oppnå en årsvarmefaktor på over 4 (75% besparelse) og ha en levetid på over 20 år.
Her er nøkkelen å kjenne forutsetningene til bygget og hvordan energien kommer til å flyte i praksis. Her er det et behov for at huseier kobler seg til i prosessen og tar del i kunnskap og kompetanse.

Bruk leverandørene
Den vanligste fallgruven er at rørlegger bygger anlegget litt for mye etter eget hode, og i verste fall på tvers av det leverandøren har ment.
- Varmepumpeteknikk og energiteknikk krever god forstålse i fysiske lover, og hvordan ulike energisystemer stiller seg i balanse med hverandre. Har man ikke dette klart for seg bør man bruke leverandørene aktivt gjennom hele prosessen, rørlegger bør kjenne sin begrensning og skaffe seg innsikt i dette emnet på forhånd.

Under foredraget skal Knut Olav Knudsen ta for seg lønnsomheten i varmepumpeanlegg, knyttet til praktiske erfaringer og målinger der man ser på varmepumpe kontra andre systemer, som oljefyr.

Den som deltar på kurset vil få en innføring i hvordan man bygger og drifter et varmepumpeanlegg best mulig med hovedfokus på boliger. Det vil si hvordan få en varmepumpe til å gi best mulig besparelse og leve lengst mulig.

Andre spørsmål som vil bli belyst er typer varmepumper finnes på markedet i dag og hvilken passer en bolig best. Hvordan varmepumpen kan varme opp tappevann, og er det egentlig lønnsomt? Hvordan påvirker valg av varmekilde og varmeavgiver besparelsen? Hvordan kombinere radiator og gulvvarme?  Akkumuleringstank, - er det bare en ekstrakostnad?