Forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk går god for kvaliteten på de godkjente våtromskabinene, men innrømmer samtidig at det er noen få utfordringer knyttet til denne type produksjon.

- Prøving og testing av våtromskabiner er like omfattende og grundig som ved vanlig våtromsmembraner, så kvaliteten på de prefabrikkerte badene er i utgangspunktet fullt på høyde med plassbygde bad, sier sivilingeniør og forskningsleder ved SINTEF Byggforsk i Oslo, Lars-Erik Fiskum til www.vvsforum.no

De 10 produsentene som SINTEF Byggforsk har satt godkjentstempel solgte 9.100 våtromskabiner i det norske markedet i 2013. Andre aktører mener at tallet ligger et sted mellom 10. 000 og 12. 000 solgte kabiner. Hvis det siste er tilfelle, så kan det være en smule problematisk.

- Mye tyder på at det er et gråmarked her og vi vet ikke helt størrelsen på dette markedet. Hvis det er slik så er det en fare for at akkurat disse våtromskabinene ikke holder samme kvalitet som de vi har godkjent. Da kan det oppstå vanskeligheter for utbyggerne etter hvert, mener Fiskum.

I SINTEF Byggforsks laboratorium sjekker man koblinger og kabiner etter alle kunstens regler for sikre kvaliteten.
Avslørt lekkasjer

En annen utfordring består i det faktum, at det kan være ønske om individuelle tilpasninger. Hvis arkitekter og prosjekterende fjerner seg for langt fra den våtromskabin-modulen som er godkjent, så kan det hende at tetthet og andre kvalitetsnormer som er lagt til grunn i utgangspunktet ikke følges helt. Det kan f.eks. gjelde vegghengte toaletter der man sløyfer sjakt eller ikke har lekkasjevarsler.

- Vi vet ikke i hvilken grad det skjer, men vi ønsker å si i fra om at individuelle tilpasninger utover det som opprinnelig er godkjent, kan være skummelt, sier Fiskum.

I SINTEF Byggforsks laboratorium i Oslo står nå en utenlandsk våtromskabin. Det er testet etter alle kunstens regler og det er avslørt lekkasjer flere steder.

Fliser er revet av og viser hvor lekkasjene oppstod. Vanntetthet for gulv, vegger og rundt rørgjennomføring og sluk. I tillegg må alle delkomponenter som armatur, sluk, ventiler, rør-i-rørsystem, wc, servant og tettesjikt være godkjent eller sertifisert. Toalettet skal f.eks. belastes med 400 kilo uten at det faller av veggen eller veggen deformeres.

Kontrolleres hvert år
Hele hensikten med vanntetthetsprøven er å sikre at alle delkomponentene fungerer sammen. De tekniske løsningene, materialene og arbeidsrekkefølgen avviker ofte fra plassbygde bad.

- Kabinen vi har testet er for så vidt bra den, men det er gjort for dårlig arbeid på enkelte områder av de som har produsert den. Vi avslørte flere feil og mangler, men fordelen er at dette vil bli rettet opp. Vi viser hvor feilen har oppstått og forteller produsenten hva som skal til for at lekkasjer ikke skal skje igjen. Som oftest må produsentene gjennom to eller tre tester før det blir skikkelig bra.

Lars-Erik Fiskum forteller at produsentene får besøk av SINTEF Byggforsk en gang i året. Da sjekkes produksjonen i alle ledd, så får man en godkjenning så må denne fornyes. Det finnes ingen mulighet til å sove på laurbærene.

Grundig kontroll
- Vi er grundige og mange oppfatter nok vår kvalitetskontroll som streng, men samtidig er produsentene stolte av godkjenningen. Den gjør det mulig å operere blant noen få utvalgte i det norske markedet, men vårt kvalitetsstempel brukes nok også for alt det er verdt ute i Europa siden det ikke finnes noen europeiske retningslinjer for prøving og godkjenning av baderomsmoduler.

- Hvor stor del av markedet tror du at våtromskabiner vil utgjøre etter hvert?

- Jeg tror nok at markedet vil øke noe i årene som kommer, men det er vanskelig å gi noen konkrete tall. Husk at våtromsmodulene har sin begrensing siden de kun kan brukes i leilighetsprosjekter og på hoteller. Det er ikke interessant i eneboliger da modulene kommer uten vindu.

Saken fortsetter under bildet:


Mindre å gjøre

- Mange er bekymret for at våtromsmodulene vil frata norske rørleggere og produsenter arbeid. Hvordan ser du på det?
- De utførende kan nok få mindre å gjøre siden det kommer flere og flere ferdige moduler. Det gjelder vel både rørleggere og flisleggere, mens siden det kun er godkjente produkter som får plass i selve våtromskabinene, så vil nok hovedprodusentene av rør, armaturer og servanter merke liten nedgang, sier Lars-Erik Fiskum.

Disse 10 produsentene er så langt godkjent av SINTEF Byggforsk:
Bathsystem prefabricated bathrooms modules, Contech prefabrikkerte baderomsmøbler, Eurocomponents prefabricates bathroom module, JOFA prefabrikkerte baderomsmoduler, Norac prefabrikkerte baderomsmduler, Parma prefabrikkerte baderomsmoduler, PartAb prefabrikkerte baderomsmoduler, Probad prefabrikkerte baderomsmoduler og TrivselBo Baderomsmodul.