Tallene kommer frem i en markedsanalyse som Prognosesenteret har utarbeidet på oppdrag for Byggevareindustriens forening og de andre industriforeningene i Byggenæringens landsforening (BNL). Dette skriver bygg.no.

Bladet Byggeindustrien har i den senere tid satt fokus på presset i norsk byggevarehandel. Bransjebladet meldte mandag at økt innslag og økt import av ferdighus og modulbygg er i ferd med å presse ned omsetningen i norsk byggevarehandel.

Boligprodusentene tar grep
Administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening forteller til bygg.no at de har hatt god oversikt over utviklingen på direkte import av byggevarer, men bildet har vært mer uklart innenfor parallellimport – altså det som går på modul- og elementsegmentet.

- Det er bakgrunnen for at vi har gjennomført en større markedsanalyse, sier Skarholt.

Byggevareindustriens forening mener importbildet er sammensatt og varierer mellom ulike varegrupper, men trenden er klar.
Modul- og elementproduksjon øker fordi pristaket for boliger ute i markedet er nådd.

– Det er en naturlig utvikling. Vi ser at boligprisene er i ferd med å flate ut, og at boligprodusentene må ta industrialiseringsgrep for å holde byggekostnadene nede, påpeker Skarholt ovenfor bygg.no.

Størst økning av våtromskabiner
Undersøkelsen som BNL-organisasjonene har tatt initativ til, viser at utviklingen innenfor våtromskabiner er det området der dreiningen mot prefabrikkerte løsninger har vært størst.

– Beregnet antall importerte våtromskabiner i 2012 er rundt 10.000, noe som er en tredobling siden 2002. Dette har naturligvis stor betydning for salget av typiske baderomsprodukter som flis, membraner, toaletter, baderomsplater og annen innredning, sier Øyvind Skarholt som presiserer at baderommene ikke bare går til boliger.

Selvaag Bygg bekrefter trenden
Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig bekrefter bildet og sier til bygg.no at i 2014 vil mellom 40-50 prosent av deres volum som igangsettes muligens bli med moduler. Men han tror ikke volumet på modul vil gå noe høyere enn dette, siden formen ikke passer inn i alle prosjekter.

Det anslås at kun tre prosent av markedet til nye bygg dekkes gjennom moduler og elementer.